Tuesday , September 10 2024

Trauma transgenerațională și efectele acesteia

“Trauma NU este din vina ta. Dar vindecarea ei este responsabilitatea ta” (Anonim)

Principiul traumei transgeneraționale este că o traumă la nivel fizic sau emoțional poate fi transmisă între generații.
Spre exemplu, dacă una din generații a suferit anumite traume sau are un tipar traumatic, acesta poate fi transmis generațiilor mai tinere.
Un mod prin care se poate transmite stresul este de la mamă la făt.

Este dovedit faptul că, în timpul sarcinii, tot ce simte mama din punct de vedere fizic se transmite la copil, fiind vorba despre experiențe atât pozitive, cât și negative.
Dacă trauma nu este constientizată și vindecată, poate avea efecte nocive asupra individului.
Foarte multe persoane pot dezvolta sindromul de stres postraumatic (PTSD), depresie, insomnie, anxietate sau tulburări alimentare și de somn în urma unor episoade traumatice care nu au fost tratate corespunzător.
Un mod prin care puteți “rupe cercul” este să identificați tiparul traumatic al rudelor dumneavoastră.
secretarasite
Încercați să identificați în trecutul îndepărtat al famililei dumneavoastră tiparul traumatic al acestora (pe baza evenimentelor și a contextului socio-cultural în care au trăit).
Acest aspect îl puteți afla pe baza discuțiilor cu rudele dumneavoastră sau făcând o analiză pe baza cunoștiințelor pe care le aveți deja în legătură cu trecutul lor.
Este foarte important să tratăm cu maximă seriozitate traumele transmise la nivel transgenerațional. Dacă nu sunt identificate și tratate la timp, ele afectează nu doar reprezentanții mai multor generații de indivizi, ci și calitatea vieții acestora și nivelul lor de adaptabilitate la situații stresante.
Anumite traume ne afectează în mod inconștient. Spre exemplu, sunt persoane care consideră ticurile ca fiind parte integrantă a unui individ. În realitate însă, ticurile pot fi cauzate de suma unor traume din trecut.
Ticurile reprezintă o materializare a unor traume care nu au fost vindecate de psihicul nostru și care se pot agrava în timp dacă nu sunt ținute sub observație.
Acest tip de comportament poate avea drept cauză o copilărie bazată pe abuz emoțional/psihologic sau fizic. În multe situații acestea sunt prezente in același timp (fapt ce agravează profilul traumatic al pacientului).
Un exemplu de traumă transmisă la nivel transgenerațional este cel al unei familii în care persoanele de sex feminin au fost abuzate psihic sau fizic.
secretarasite
În această situație, victima în cauză dacă nu iese din mediul toxic și nu își vindecă trauma există riscul ca aceasta să transmită generației mai tinere (în mod inconștient) prin comportamentul pe care îl adoptă un mesaj care denotă că este “normal” să fii într-o situație în care ești abuzat.
În relațiile viitoare va alege în mod inconștient persoane care vor avea un comportament abuziv față de aceasta.
Acest context se poate complica mult mai grav dacă sunt și copii implicați.
În mintea unei persoane care este victimă într-un context abuziv se poate crea, la un moment dat, un tipar.
Dacă sunt expuși la acest tip de comportament abuziv, în timp pot copia acest tip de comportament (să devină abuzatori) sau să se trezească în rolul de victime dacă ajung în situația de a avea un partener instabil din punct de vedere psihic.
Dacă după ce ați identificat tiparul traumatic al dumneavoastră și al rudelor simțiți că aveți nevoie de ajutor în vindecarea acestor traume este indicat să apelați la ajutor specializat. O puteți face individual sau în familie (terapie de familie). Important este să acționati pentru a nu lăsa traumele din trecut să vă influențeze prezentul sau viitorul. (Raluca NICOLAE)

Vezi si

Cu sau… fără zahăr

Cuvântul zahăr provine din limba arabă sukkar (verb: sakkara) ce înseamnă aliment “plăcere”. Zahărul natural …

error: