Thursday , September 29 2022
Breaking News

Teste ADN care despisteaza riscul pentru 36 de boli vor fi puse in vanzare

lab

La doi ani dupa ce a fost fortata de agentia medicamentelor din SUA (Food and Drug Administration, FDA) sa stopeze comercializarea de kituri pentru analize ale ADN-ului care pot determina riscul de boli, compania 23andMe a primit unda verde pentru a vinde catre public noi teste.

“Am lucrat cu FDA timp de doi ani pentru a stabili un cadru de reglementare pentru vanzarea directa catre consumatori a testelor genetice”, a anuntat miercuri Anne Wojcicki, CEO al companiei 23andMe, informeaza agentia France Presse.

Aceste noi kituri vor permite oamenilor sa vada daca sunt purtatori de mutatii genetice care cresc foarte mult riscul ca descendentii lor sa sufere de anumite boli. Testul va oferi informatii cu privire la 36 de boli, inclusiv fibroza chistica.

Firma a crescut costul acestui serviciu de la 99 de dolari la 199 de dolari, precizeaza AFP.

Compania 23andMe, care numara printre investitorii sai gigantul Google, a provocat senzatie cu testele sale in 2013, sustinand dreptul tuturor pacientilor de a cunoaste direct propriile informatii genetice fara a apela la un medic.

Dar in luna noiembrie a anului 2013, FDA a pus capat acestui succes oprind comercializarea kiturilor de testare ADN.

FDA a fost ingrijorata de “consecintele potentiale asupra sanatatii” in cazul unor rezultate fals pozitive sau fals negative.

In cazul unui rezultat fals pozitiv pentru riscul de cancer mamar sau cancer ovarian, o femeie ar putea apela la tratamente sau proceduri invazive in incercare de a detecta maladia. In schimb, un test fals negativ ar putea duce persoana in situatia de a ignora existenta unui risc real.

Noile teste produse de compania 23andMe (cifra 23 din numele sau facand referire la cele 23 de perechi de cromozomi din ADN-ul uman) nu mai ofera evaluarea riscului de cancer, de boli cardiovasculare, de diabet sau de Alzheimer care a creat probleme in acceptarea de catre FDA a acestor kituri, mai informeaza AFP.

ziare.com

Vezi si

Nutriționist: Cel mai puternic antioxidant este glutationul, produs de organism. Lista alimentelor care ajută la producerea lui

Nutriționistul Adina Rusu a declarat pentru AGERPRES că, oricât de mult ne-am dori, nu există …