Saturday , December 2 2023

Teoria relativitatii, dovedita la nivel cosmic

In 1916, teoria generală a relativităţii propuse de Einstein a revoluţionat felul în care fizicienii vedeau spaţiul şi timpul. Ea a fost dovedită recent la nivel cosmic.

Albert Einstein câştigă iar, scrie LiveScience. Teoria sa generală a relativităţii (teoria gravitaţiei) spune că un obiect schimbă spaţiul şi timpul din jur şi s-a dovedit adevărată, potrivit unor măsurători noi.

Echipa condusă de Radek Wojtak, de la Institutul Niels Bohr din cadrul Universităţii Copenhaga, au testat o predicţie clasică a relativităţii generale: lumina îşi va pierde din energie, plecând dintr-un câmp gravitaţional. Cu cât câmpul va fi mai puternic, cu atât pierderea de energie va fi mai mare. Fotonii emişi de un centru al unui cluster de galaxii (roi de mii de galaxii) vor pierde mai multă energie decât fotonii care vin din marginea clusterului.

Echipa a studiat date provenind de la 8000 de clustere şi au observat că, într-adevăr, lumina călătoreşte mai greu din centrul clusterului.

Astrofizicianul David Spergel,de la Universitatea Princeton a declarat că “aceasta este încă o victorie pentru Einstein”, scrie Wired.

În 1916, teoria generală a relativităţii propuse de Einstei a revoluţionat felul în care fizicienii vedeau spaţiul şi timpul: a unit două concepte care până atunci se credeau a fi independentate într-o singură entitate: masa afectează spaţiu-timp, deformându-le.

Vezi si

Femeile cu vârsta între 19 şi 45 de ani vor putea procura vaccinul HPV cu reducere de 50%

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă că, începând de vineri, femeile cu vârsta între 19 şi …