Tuesday , April 16 2024

Telemedicina în diabetul zaharat

Practica medicală actuală în bolile cronice se bazează pe luarea de decizii terapeutice pe baza informațiilor retrospective. În diabet, însă, acest lucru înseamnă zile, luni petrecute pe glicemii periculoase pana la efectuarea unei schimbări in tratament. Activitatea de telemedicină schimbă fundamental această perspectivă – practic prin telemedicină se permite acest lucru zilnic, la fiecare oră, minut, ori de cate ori este nevoie, minimizând riscul complicațiilor pe termen lung şi reducând către zero riscul urgentelor. Este cea mai simplă cale pentru ca oricine să aibă acces la servicii medicale sigure şi de calitate. Telemedicina reduce costurile, permite medicilor să comunice foarte rapid şi eficient cu pacienţii, dar şi între ei, anulează distanţe şi oferă oportunităţi infinit superioare celor pe care le oferă medicina clasică. La acest moment, în lume, există cel puţin trei modele operaţionale unde telemedicina poate fi implementată:

  1. Stochează şi trimite este prima cale de utilizare pentru ceea ce înseamnă telemedicină. Este vorba despre tot ce înseamnă documente medicale, de la dosare, la fotografii, imagistică, analize RMN şi tot ceea ce poate fi rezultat medical palpabil. Toate acestea pot fi încărcate şi trimise de pacient către un medic, sau de un medic la un alt medic. Este o comunicare asincronă, deoarece nu este necesar ca expeditorul şi destinatarul să fie prezent în acelaşi timp. Totul se poate derula pe platforme de comunicare medicale sigure, unde confidenţialitatea datelor este strict păstrată. Fiecare specialist în parte poate oferi servicii medicale fără contact direct cu pacientul, poate trimite recomandări de diagnostic şi tratament înapoi la cel care l-a solicitat. În felul acesta pot avea acces la specialişti inclusiv persoane care nu se pot deplasa, dar şi cei care se află în zone izolate.
  2. O componentă semnificativă a sistemului de telemedicină este aplicată în medicina de urgență, un obiectiv al acestuia fiind dotarea ambulanțelor cu sisteme portabile de telemedicină care vor asigura transmiterea în timp real a principalelor date biometrice și clinice ale pacienților către UPU, dar și transmiterea indicațiilor medicului specialist către personalul de pe ambulanță.

O altă componentă a acestei secţiuni care probează avantajele oferite de telemedicină sunt rapoartele medicale, lucrările științifice, documentele şi tot ceea ce este nou în medicină. La toate informaţiile, cei interesaţi, pot avea acces rapid şi foarte ieftin.

  1. Monitorizare de la distanţă. Aceasta este forma palpabilă pe care o are telemedicina. Monitorizarea la distanţă permite profesioniştilor din domeniul sănătăţii să stea la propriu cu ochii pe pacientul aflat la distanţă, utilizând diverse dispozitive tehnologice. Monitorizarea la distanţă este foarte practică şi economică pentru pacienţii care au boli cronice. Bolnavii de tensiune arterială, cei care suferă de diabet, de insuficienţă cardiacă congestivă, bolile pulmonare cronice şi altele pot beneficia de avantajele certe ale monitorizării la distanţă.

În cadrul managementului bolilor cronice, diabetul zaharat este exemplul de boală complexă şi consumatoare de resurse (mai ales de timp). Sunt necesare schimbări ale stilului de viaţă şi terapii medicamentoase, care se pot însoţi de reacţii adverse şi care trebuie adaptate la evoluţia bolii şi eventualele complicaţii. Bolnavul trebuie să se automonitorizeze şi pentru aceasta comunicarea este esenţială, educaţia persoanelor cu diabet ocupând locul central în managementul bolii. Un alt efect semnificativ, dar rar discutat, al diabetului este impactul asupra sănătăţii emoţionale. Un număr semnificativ de persoane cu diabet zaharat simt anxietate, nelinişte sau alte stări emoţionale dificile. Aceste emoţii negative pot îngreuna controlul diabetului. Este important să se ia în considerare sentimentele pacienţilor în legătură cu diabetul şi să fie ascultaţi. Provocarea este cum să obţină / menţină un control glicemic bun şi cum să se descurce cu solicitările zilnice pentru diabet în relaţie cu toate celelalte solicitări ale vieţii. Medicul specialist în diabet împreună cu persoana cu diabet stabileşte planul de tratament pe care îl va urma.

Forma palpabilă pe care o are telemedicina este reprezentată de monitorizare de la distanţă, care permite profesioniştilor din domeniul sănătăţii să fie alături de pacient, utilizând diverse dispozitive tehnologice.  În prezent, medicul diabetolog este singurul abilitat să efectueze întregul management al diabetului zaharat şi are responsabilitate maximă. Pacienţii trebuie să simtă aproape medicul specialist, care ar trebui să fie asemănător cu un antrenor (care le oferă persoanelor cu diabet abilităţile necesare pentru a-şi controla ei înşişi diabetul) şi cu un ghid (care îi ajută să ia decizii informate despre viaţa cu diabet şi care lucrează împreună la crearea unui plan pentru atingerea controlului glicemic optim).

Dr. Claudiu COBUZ

Medic primar diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, Doctor în ştiinţe medicale

Email: [email protected]

Vezi si

Țigările electronice, asociate cu un risc mai mare de insuficiență cardiacă

Țigările electronice pot crește riscul de a dezvolta insuficiență cardiacă, arată un nou studiu. Vapingul …