Wednesday , April 24 2024

Tehnologia 3D dauneaza sanatatii

Televizoarele, filmele de la cinema, jocurile video, revistele, toate ne fac sa petrecem ore bune cu ochelarii pe nas. Toata aceasta tehnologie care ar trebui sa ne usureze viata, sa ne-o faca mai placuta, este chiar asa de inofensiva?

Potrivit dr. Justin Bazan, optometirst in cadrul unei clinici din New York, conceptul de baza ce sta in spatele tehnologiei 3D este de a “sparge” o imagine in 2 proiectii separate pentru fiecare ochi in parte, iar apoi creierul prelucreaza informatia generand o senzatie de 3D.

Din pricina confuziei determinate la nivel cerebral si a efortului depus de creier, imaginile tridimensionale pot crea o stare de ameteala, greata si dureri de cap la 30% dintre fanii acestei tehnologii. De ce?

Pentru ca procesul de prelucrare a imaginii de catre creier este complicat, sunt implicate operatiuni pe care organismul nostru ne le face in mod normal. Din fericire, simptomele asociate tehnologiei 3D sunt temporare, neexistand riscul de a ramane cu leziuni permanente.

Disconfortul aparut in timpul purtarii ochelarilor poate trada insa probleme oftalmologice nedepistate inca. Daca aveti probleme in timp ce urmariti un film 3D, programati-va la un consult oftalmologic! Pe masura ce tehnologia evolueaza in aceasta directie, este bine sa fim mai precauti si sa nu ne expunem fara masura. Efortul ochilor si al creierului cresc considerabil, iar oamenii de stiinta nu sunt pe deplin elucidati in privinta consecintelor.

Vezi si

Cel mai îndepărtat obiect fabricat de oameni transmite din nou din spațiu către Pământ

Sonda Voyager-1 transmite din nou date spre Pământ. Luni de zile, NASA nu a mai …