Thursday , November 30 2023

Suplimentele nutritive, o păcăleală de 250 de milioane de euro

suplimente

În România se consumă, anual, aproximativ două cutii de vitamine pe cap de locuitor, iar valoarea estimată a pieţei româneşti a suplimentelor nutritive este de 250 de milioane de euro.

De multe ori, beneficiile înscrise pe etichetă s-au dovedit a fi mincinoase. Pe 14 decembrie 2012, UE a definit o listă de menţiuni permise pe etichetele suplimentelor alimentare.

Drept urmare, după verificări, au fost găsite peste 1.700 de menţiuni mincinoase şi doar 200 conforme cu realitatea. Un raport realizat de Agenţia Americană pentru Cercetare şi Calitate în Sănătate din 2006 a concluzionat că administrarea regulată a vitaminelor şi suplimentelor nu are efecte însemnate în ceea ce priveşte prevenţia în bolile cardiovasculare, cancer sau cataractă. Plus că şi aceste medicamente trebuie luate la indicaţia medicului, însă ele se dau fără reţetă, li se face o reclamă agresivă, încurajându-se automedicaţia.

Unele dintre cele mai vândute produse sunt suplimentele pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii sexuale, cele pentru pentru slăbit şi cele care promit întărirea imunităţii, cumpărate în special de părinţi pentru copii.

Pentru toate trebuie însă să existe acordul medicului, întrucât unele produse pot interacţiona cu medicamentele luate în paralel de persoana respectivă.

Vezi si

cercetatori, Obiectiv, virus, nou, China, transmis, porc

Un nutrient din carnea de vită și produsele lactate ar putea îmbunătăți răspunsul organismului la cancer

Un studiu recent sugerează că o substanță bazată pe un acid gras care se găsește …