Saturday , July 20 2024

Suplimentele cu vitamine, inutile si chiar periculoase pentru femei

Suplimentele cu vitamine ar putea fi inutile pentru majoritatea oamenilor, iar unele dintre acestea pot implica riscuri mortale pentru femeile în vârstă, potrivit unui studiu apărut în Archives of Internal Medecine, o publicaţie a Asociaţiei medicale americane.

Suplimentele cu fier se numără printre cele care provoacă cea mai mare îngrijorare în rândul cercetătorilor, în schimb cele pe bază de calciu sunt asociate cu o scădere a riscului de mortalitate, potrivit Mediafax.

“Am descoperit mai multe suplimente cu vitamine sau minerale frecvent utilizate, precum produsele multivitaminice, cele cu vitamina B6, acid folic, fier, magneziu, zinc şi cupru, care sunt asociate cu riscurile cele mai ridicate de mortalitate”, spun autorii acestui studiu, o echipă de medici americani şi finlandezi.

Noul studiu a stabilit că fierul este “puternic” asociat cu creşterea riscului de mortalitate, în funcţie de dozele ingerate . Autorii notează, totuşi, că nu au fost în măsură să determine dacă motivele care le-au determinat pe voluntare să ia suplimente cu fier pot explica această rată de mortalitate atât de ridicată. Cercetătorii au spus că sunt necesare mai multe studii pentru a explica această asociere. În schimb, calciul este asociat cu o scădere a ratei de mortalitate.

Descoperirile vin în sprijinul “convingerii că anumite suplimente antioxidante, precum cele cu vitamina E, vitamina A sau betacaroten pot fi periculoase”, au scris autorii studiului, care nu recomandă consumul preventiv de astfel de suplimente cu vitamine, “în niciun caz” unei populaţii care se hrăneşte echilibrat.

Vezi si

Tinerii care consumă zilnic două pahare cu băuturi carbogazoase, de două ori mai expuși cancerului

Tinerii care consumă două pahare cu băuturi carbogazoase în fiecare zi ar putea fi de …