Wednesday , May 8 2024

Suc de rosii pentru eliminarea mai rapida a alcoolului

Se pare c\ sucul de ro[ii accelereaz\ semnificativ eliminarea alcoolului de c\tre ficat. Cercet\tori japonezi de la dou\ întreprinderi agroalimentare studiaz\ de câ]iva ani efectele consumului de fructe [i legume asupra metabolismului alcoolului, scrie passionsante.be.
Ei au prezentat la un congres al Societ\]ii japoneze de nutri]ie rezultatele celor mai recente cercet\ri ale lor. Observa]iile sunt destul de surprinz\toare. În cadrul uneia din experien]e s-a m\surat evolu]ia alcoolemiei în cadrul unui grup de voluntari, c\rora li s-a dat s\ bea 50 cl de ap\ plat\ [i 10 cl de shochu, o b\utur\ alcoolic\ local\ cu un con]inut de alcool de 25%. Dup\ câteva zile, ei au primit aceea[i cantitate de shochu, înso]it\ îns\ de 50 cl de suc de ro[ii.
S-a constatat c\, în cazul sucului de ro[ii, alcoolemia a sc\zut mult mai mult dup\ o or\ (diferen]a a fost de circa 30%) [i c\, în medie, alcoolul din organism dispare total dup\ cinci ore cu ap\ [i dup\ patru ore cu suc de ro[ii.
Viteza de eliminare a alcoolului de c\tre ficat este în principiu constant\ [i proprie fiec\rui individ (reperul este de 0,15 g pe litru de sânge [i pe or\).
În cadrul unei alte experien]e, cercet\torii au injectat unor [oareci molecule specifice sucului de ro[ii, precum [i o cantitate mic\ de alcool, constatând c\ activitatea unor enzime cheie produse de ficat s-a accentuat.
Se observ\ în cazul cercet\rilor japoneze c\ este vorba de cantit\]i mici de alcool [i c\ cine consum\ mult suc de ro[ii nu poate împiedica totu[i alcoolul s\ produc\ efecte d\un\toare. Dup\ unul sau dou\ pahare de alcool, se recomand\ s\ se treac\ la altceva [i, de ce nu, la suc de ro[ii, încheie passionsante.be.

Vezi si

Dr. Cobuz: Masa de Paști și alimentația echilibrată după post

Persoanele care au ținut o perioada lungă de post înainte de Paşti trebuie să acorde …