Wednesday , October 4 2023

Substanta cancerigena, descoperită într-una dintre cele mai populare băuturi carbogazoase

Un grup ecologist a descoperit că substanţa folosită pentru a colora una dintre cele mai populare băuturi răcoritoare -Pepsi Cola- conţine un nivel crescut de substanţă cancerigenă, cu toate că s-a anunţat că formula băuturii va fi schimbată.

În luna martie, companiile care produc Pepsi Cola şi Coca-Cola au declarat că îşi vor ajusta formulele de fabricare ale acestor băuturi, după ce în statul California a fost adoptată o lege care cere ca băuturile care conţin un anumit nivel de substanţe cancerigene să specifice acest lucru pe etichetă. Schimbările s-au făcut, ce-i drept, dar doar în California.

Substanţa cancerigenă este numită 4-methylimidazole, sau 4-Mel, în varianta prescurtată, şi se poate forma în timpul fabricării şi, deci, pot exista urma ale sale şi în alte produse.

În urma testelor, The Center for Environmental Health a descoperit în urma testelor că, în vreme ce în produsele Coca Cola nu mai poate fi detectat produsul, dovedind că au schimbat reţeta şi în afara Californiei, cele de Pepsi Cola încă o conţin, scrie Usa Today.

Ambele companii susţin că produsele sunt sigure pentru consumatori.

Food and Drug Administration susţine, citat de USA Today că o persoană ar trebui să consume circa 1000 de doze de suc zilnic pentru ca dozele de substanţă carcinogenă să aibă efectul pe care l-au avut în testele făcute pe şoareci de laborator.

Iată poziţia oficială a Coca Cola România legată de acest subiect:

“Colorantul caramel folosit in produsele noastre este sigur si nu prezinta nici un risc pentru sanatate.

Cantitati foarte reduse de 4-MEI, un produs secundar care apare in timpul procesului de productie, pot fi gasite in colorantul caramel folosit intr-o gama larga de produse, inclusiv in dulciuri, prajituri, chipsuri, bere, gogoși, sosuri si in unele dintre bauturile noastre. Dar cantitatile sunt extrem de reduse.

Singura dovada stiintifica ce spune ca 4-MEI poate provoca cancer este un singur studiu efectuat pe o categorie anume de soareci de laborator. Chiar si in acel studiu, insa, un nivel de expunere echivalent cu ingerarea a 2.900 de sticle de Coca-Cola pe zi nu a dus la cancer.”

Vezi si

Cercetătorii de la Stanford lucrează la o inimă umană imprimată 3D

Inima imprimată 3D ar putea deveni realitate în numai 5 ani. Va mai dura însă …