Wednesday , May 22 2024

Studiu nou: Lămpile UV folosite pentru manichiura cu gel sau semipermanentă pot produce forme de cancer

Cercetătorii arată că după folosirea frecventă a lămpilor în timpul ședințelor de manichiură pot apărea modificări la nivelul pielii, iar riscul de cancer este mai mare. Cercetătorii de la Universitatea California din San Diego au studiat lămpile UV folosite în saloanele de înfrumusețare.

Aceștia au constatat că utilizarea lor pentru o singură repriză de 20 de minute a dus la moartea şi a 30% dintre celulele de pe pielea expusă.

Trei expuneri consecutive de câte 20 de minute au provocat moartea a 70% dintre celule. În plus, au apărut leziuni care au dus la mutații ce pot fi observate în cazul cancerului de piele.

În general, aceste lămpi folosesc un anumit spectru de lumină UV, 340-395 nanometri, pentru a întări substanțele chimice utilizate în manichiura cu gel.

Studiile arată că şi mai periculoasă este expunerea întregului corp la radiațiile UV de mare intensitate, așa cum se întâmplă în saloanele de bronzare. Organizaţia mondială a sănătăţii încadrează efectului radiaţiilor pentru bronz artificial în aceeaşi categorie cu azbestul şi tutunul.

Totuși, pe piață există mănuși speciale pentru protejarea mâinilor în timpul uscării în lampa UV. Însă din saloanele de la noi, de cele mai multe ori, acestea lipsesc. Medicii recomandă totodată folosirea unei creme pentru mâini cu protecţie solară maximă înainte de a merge la manichiură.

Sursa: Pro TV

Vezi si

Adăugarea constantă de sare în mâncare crește riscul de cancer de stomac

Adăugarea constantă de sare în mâncare crește semnificativ riscul de cancer de stomac, avertizează un …