Thursday , March 28 2024

Studiu: Dieta care ar putea reduce cu 25% riscul de demență, indiferent de predispoziția genetică

O dietă mediteraneană care include nuci, fructe de mare, cereale integrale și legume ar putea reduce cu aproape 25% riscul de demență, arată un studiu care ar putea deschide calea pentru noi tratamente preventive, scrie The Guardian. Concluziile studiului sugerează că un consum mare de alimente pe bază de plante ar putea avea un „efect protector” împotriva demenței, indiferent de riscul genetic al unei persoane.

Dacă cercetările ulterioare vor confirma rezultatele, studiul ar putea sta la baza unor viitoare strategii de sănătate publică. „Constatările acestui studiu subliniază beneficiile pe termen lung pentru sănătatea creierului pe care le aduce consumul unei diete mediteraneene, care este bogată în fructe, legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase. Efectul protector al acestei diete împotriva demenței a fost evident, indiferent de riscul genetic al unei persoane. Este posibil ca aceasta să fie o alegere benefică a stilului de viață pentru persoanele care doresc să facă alegeri alimentare sănătoase și să reducă riscul de demență”, a declarat Janice Ranson, cercetător la Universitatea din Exeter, și co-autor la studiu, informează Mediafax.

Concluziile studiului, publicate în revista BMC Medicine, se bazează pe date adunate de la peste 60.000 de persoane din Marea Britanie. Cercetătorii au luat în considerare riscul genetic pentru demență al fiecărei persoane. Timp de aproape un deceniu, au existat 882 de cazuri de demență, dar cei care au urmat o dietă mediteraneană strictă au avut un risc cu 23% mai mic de a dezvolta această afecțiune, față de cei cu regim diferit. Dr. Oliver Shannon, profesor de nutriție umană la Universitatea Newcastle și autor principal al studiului, a declarat că găsirea unor modalități de reducere a riscului de a dezvolta demență este o „prioritate majoră” pentru sănătatea publică. „Demența are impact asupra vieții a milioane de persoane din întreaga lume, iar în prezent există opțiuni limitate pentru tratarea acestei afecțiuni”, a spus el.

În schimb, profesorul David Curtis, de la Institutul de Genetică al UCL, a declarat că studiul nu reflectă faptul că persoanele care au urmat o dietă mediteraneană au avut mai multe șanse de a avea un stil de viață în general sănătos. În opinia lui, nu este clar dacă dieta în sine reduce riscul de demență, „deși este plauzibil că ar putea face acest lucru”. „Este important de menționat că studiul se referă la toate formele de demență, nu în mod special la boala Alzheimer. După părerea mea, dacă există un efect al dietei, atunci este mai probabil ca acesta să fie asupra sănătății cardiovasculare în general și, prin urmare, să aibă un impact asupra demenței cauzate de bolile vasculare, mai degrabă decât asupra bolii Alzheimer.”, a spus el.

Vezi si

O companie din China vrea să producă o mașină zburătoare cu ajutorul unei tehnologii europene

O companie din China va încerca să producă o mașină zburătoare cu ajutorul unei tehnologii …