Tuesday , December 7 2021

Statul îndelungat pe scaun dezvolta boli grave

Dacă petreci multe ori pe zi într-un scaun sau fotoliu – la serviciu sau acasă, în fața calculatorului sau a televizorului – este posibil să dezvolți, pe termen lung, anumite probleme legate de sănătate, dintre care unele chiar foarte grave, notează health.harvard.edu.

stat-pe-scaun

Iată care sunt riscurile șederii îndelungate:

Boli de inimă

Când stai jos un timp îndelungat, mușchii ard mai puține grăsimi iar fluxul de sânge este mai „leneș”, ceea ce permite acizilor grași să se depună mai ușor pe pereții vaselor sanguine. Este afectată astfel elasticitatea arterelor coronare, cele care vascularizează inima. De asemenea, șederea îndelungată poate duce la hipertensiune arterială și la nivel crescut de colesterol.

Diabet

Pancreasul produce insulină, un hormon care determinăm transportul glucozei spre celule, pentru energie. Dar celulele mușchilor inactivi nu au reacție la acțiunea insulinei, prin urmare pancreasul produce cantități sporite din acest hormon – ceea ce poate duce la diabet. Un studiu recent indică declinul reacției la insulină, după numai o oră de stat jos!

Cancer la colon

Studiile arată că ar exista o legătură între sedentarism și riscul crescut de cancer la colon și la sân. Nu s-a descoperit cauzele exacte, dar o teorie susține că excesul de insulină încurajează creșterea celulară. Conform altei ipoteze, mișcarea stimulează eliberarea de antioxidanți naturali care neutralizează radicalii liberi.

Circulație periferică proastă

Statul pe scaun încetinește circulația sângelui, în special la nivelul membrelor inferioare, putând duce la umflarea gleznelor, la vene varicoase, chiar și la formarea de cheaguri de sânge periculoase.

Gât înțepenit sau dureri lombare

În special la locul de muncă, menținerea îndelungată a capului, a umerilor și a spatelui într-o anumită poziție pot duce la „înțepeniri” ale vertebrelor și musculaturii, cu efecte neplăcute pe termen lung.

exquis.ro

Vezi si

Astăzi, fenomen astronomic rar: Eclipsă totală de soare, cu un traseu neobișnuit

La 4 decembrie 2021 are loc o eclipsă totală de Soare vizibilă din sudul Australiei, …