Friday , April 19 2024

Spray pentru depistarea maladiei Alzheimer

Cercetatorii germani sunt pe punctul de a realiza un dispozitiv nazal care permite detectarea prezentei unei proteine asociate cu maladia Alzheimer. In conditiile in care maladia Alzheimer devine treptat o problema majora de sanatate, aceasta descoperire ajuta la depistarea in faze incipiente a bolii si administrarea tratamentului corect. Astfel, dispozitivul nazal al cercetatorilor de la Technical University of Darmstadt (Germania) depisteaza o proteina caracteristica maladiei Alzheimer.

Neurodegenerativa si incurabila, maladia Alzheimer se manifesta prin acumularea in creier a derivatului unei proteine specifice, capabila sa provoace perturbatii cerebrale majore si “decesul” neuronilor. Or atat timp cat simptomele bolii – cum sunt confuzia, problemele de memorie – sunt dificil de reperat, depistarea acestei proteine este posibila cu ajutorul acestui dispozitiv.

Intr-un comunicat al Universitatii din Darmstadt, profesorul Schmidt spune ca structura cerebrala a bolnavilor este cu atat mai afectata cu cat depozitele cu aceasta proteina sunt mai semnificative. Pornind de la aceasta informatie, ei au realizat un dispozitiv asemanator unui spray care permite injectarea in nas a unui reactiv fluorescent. Este suficient ca, apoi, medicul sa foloseasca un endoscop pentru a detecta sau nu prezenta depozitelor cu proteinele specifice bolii.

Aceasta descoperire se alatura altora doua prezentate la jumatatea anului de cercetatorii australieni. Ei pornesc de la fotografierea retinei prin metode speciale, stabilind astfel grosimea vaselor de sange. Astfel, ei au observat ca exista o diferenta semnificativa in privinta grosimii vaselor de sange retiniene intre persoanele sanatoase si cele afectate de maladia Alzheimer.

Concluzia la care au ajuns cercetatorii australieni o confirma pe cea a colegilor lor de la University College London care au dovedit existenta unei legaturi intre deteriorarea celulara a retinei si deteriorarea structurii cerebrale. La ora actuala, maladia Alzheimer este diagnosticata cu ajutorul unor teste de memorie sau prin scanarea creierului.

Vezi si

Femeile singure mănâncă mai mult și mai prost. Cum le îndeamnă creierul spre alegeri nesănătoase

Un studiu recent realizat de UCLA Health din Los Angeles a scos la iveală o …