Monday , February 6 2023

SpaceX lansează în spaţiu prima capsulă privată

Prima lansare a unei capsule private pentru o călătorie dus-întors în spaţiu, organizată de compania americană SpaceX, va avea loc miercuri, a anunţat NASA, unul dintre beneficiarii acestui program de servicii private de transport spaţial.

“Totul este în regulă pentru lansare”, a scris NASA pe site-ul de micro-blogging Twitter.

Lansarea rachetei SpaceX Falcon 9, care transportă capsula Dragon, este programată “pentru miercuri”. “Fereastra de lansare se deschide la ora 14.00 GMT”, mai scrie în mesajul NASA.

O serie de probleme tehnice legate de racheta Falcon 9 au constrâns NASA să amâne primul zbor orbital demonstrativ, prevăzut iniţial pentru luni.

Capsula Dragon, fără echipaj uman pentru moment, dar concepută să găzduiască şapte persoane şi diverse materiale, trebuie să se plaseze pe orbită şi apoi să cadă în oceanul Pacific, la patru-cinci ore după, potrivit reprezentanţilor SpaceX.

Capsula, care trebuie să fie lansată de la Cape Canaveral (Florida, sud-estul SUA), ar putea fi utilizată în viitor pentru aprovizionarea astronauţilor aflaţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS).

Vezi si

Dr. Cobuz: Relația sănătate – boală

Starea de bine, așa cum o definește Organizația Mondială a Sănătății nu este condiționată doar …