Monday , April 29 2024

Sonda Voyager 1 nu a mai transmis date spre Pământ de 3 luni

Voyager 1, una dintre cele mai îndelungate misiuni spațiale desfășurate de NASA, se confruntă cu o problemă la sistemul de comunicații, iar echipa de control a misiunii se teme că nu va mai putea restabili niciodată legătura cu această sondă, informează Live Science.

În prezent, specialiștii NASA lucrează pentru a remedia o eroare de calculator care împiedică sonda să transmită date spre Pământ, însă limitările de software și distanța uriașă fac această intervenție foarte dificilă.
Încă din 14 noiembrie 2023, sonda interstelară Voyager 1 nu a mai putut să-și transmită datele obținute de instrumentele sale științifice spre Pământ, conform unui comunicat al NASA. Sonda pare să recepționeze și să execute comenzile transmise de echipa de control a misiunii din California, dar nu poate transmite datele înapoi spre Pământ. În prezent sonda se deplasează în mediul interstelar, la peste 24 de miliarde de kilometri de Pământ, dincolo de marginile Sistemului Solar.
“Ar fi cel mai mare miracol dacă am reuși să restabilim legătura”, a declarat coordonatorul misiunii Voyager, Suzanne Dodd, într-un interviu pentru Ars Technica.
De la lansarea sa, la 5 septembrie 1977, sonda Voyager 1 se îndepărtează de Soare cu viteza aproximativă de 17 km/s și în 2012 a trecut în spațiul interstelar, părăsind granițele Sistemului Solar și devenind primul obiect spațial care a reușit acest lucru. În prezent, Voyager 1 este cel mai îndepărtat obiect produs de om.
De obicei, sonda transmite date spre Pământ folosindu-și sistemul de date de zbor, unul dintre cele trei computere pe care le are la bord. Însă o aparentă eroare produsă într-unul dintre subsistemele sale, unitatea de modulare a telemetriei (TMU), a avut ca rezultat transmiterea spre Pământ a unor șiruri nesfârșite de 0, în locul obișnuitului cod binar format din 0 și 1.
Din păcate, remedierea acestei erori se dovedește o acțiune complicată din cauza distanței față de sondă. După ce transmite o comandă, echipa de control a misiunii trebuie să aștepte 45 de ore până ca sonda să poată răspunde. Iar pentru că sonda a fost concepută și construită în anii ’70, cea mai mare parte a tehnologiei de la bord este depășită.
“Oamenii care au construit această sondă nu mai trăiesc. Ne-au lăsat un set de instrucțiuni rezonabil de bun, dar cea mai mare parte a acestor instrucțiuni sunt scrise pe hârtie, așa că facem un fel de muncă de arheolog, în căutare de documente”, a explicat Dodd.
Dacă NASA nu va reuși să restabilească legătura cu Voyager 1, agenția va dispune în continuare de încă o sondă interstelară. Sonda geamănă, Voyager 2, a ieșit din Sistemul Solar în 2018 și a reușit să păstreze contactul cu Pământul. De asemenea, la orizontul anilor 2040, o altă sondă aparținând NASA, New Horizons, urmează să părăsească Sistemul Solar. (Agerpres)

Vezi si

Un vaccin ARNm împotriva cancerului de piele, testat în faza a 3-a la Londra

Primul vaccin personalizat din lume pe bază de ARN mesager împotriva melanomului – care are …