Tuesday , November 29 2022

Somnul de doar cinci ore sau mai puțin sporește riscul de boli cronice

Persoanele în vârstă care dorm cinci ore pe noapte se pot confrunta cu un risc mult mai mare de a dezvolta două sau mai multe afecțiuni cronice, cum ar fi boli de inimă, cancer sau diabet, comparativ cu cele care dorm mai mult, conform unui studiu publicat marți, relatează UPI.


Studiul, publicat în jurnalul științific PLOS Medicine, a monitorizat impactul duratei somnului asupra sănătății a peste 7.000 de bărbați și femei la vârstele de 50, 60 și 70 de ani.
Acest lucru a fost realizat prin monitorizarea timp de 25 de ani a participanților la studiul de cohortă “Whitehall II” realizat pe membri din serviciul public britanic.
Echipa de cercetători britanici și francezi, condusă de University College London, a constatat că somnul timp de cinci ore sau mai puțin la vârstele de 50, 60 și 70 de ani a fost asociat cu un risc mai mare cu 30% până la 40% de a dezvolta mai multe boli cronice comparativ cu persoanele care dormeau până la șapte ore.
Cercetătorii au examinat, de asemenea, relația dintre durata somnului din timpul nopții în cazul fiecărui participant și riscul de deces. Ei au descoperit că somnul cu o durată de cinci ore sau mai puțin la vârsta de 50 de ani a fost asociat cu un risc de deces mai mare cu 25% în cei 25 de ani de monitorizare.
Acest lucru este cauzat, în primul rând, de faptul că durata scurtă de somn sporește posibilitatea de apariție a bolilor cronice, care la rândul lor crește riscul de deces, se arată într-un comunicat.
Oamenii de știință au dorit să afle, de asemenea, dacă somnul timp de nouă ore sau mai mult a influențat starea de sănătate a participanților. Ei nu au identificat, însă, o asociere clară între această durată a somnului și dezvoltarea bolilor cronice la persoanele sănătoase la vârsta de 50 de ani.
Însă, în cazul persoanelor deja diagnosticate cu o afecțiune cronică, o astfel de perioadă lungă de somn a fost asociată cu un risc mai mare cu aproximativ 35% de a dezvolta o altă boală, posibil din cauza problemelor de sănătate subiacente ce afectează somnul, au indicat cercetătorii.
“Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, obiceiurile lor de somn și structura somnului se modifică. Cu toate acestea, este recomandat să doarmă timp de șapte până la opt ore pe noapte – deoarece duratele de somn peste sau sub aceasta au fost asociate anterior cu boli cronice”, a declarat Séverine Sabia, autoare principală a studiului, citată într-un comunicat.
Cercetătoare și epidemiolog la Institutul de Epidemiologie și Sănătate de la University College London și la Institutul francez pentru sănătate și cercetări medicale (Inserm), Sabia a subliniat importanța unei igiene corespunzătoare a somnului, dând drept exemplu în acest sens asigurarea unui mediu liniștit, întunecat, cu o temperatură confortabilă în dormitor, înainte de a merge la culcare. Ea a sugerat, de asemenea, evitarea meselor bogate înainte de somn.
Studiul a fost susținut de instituții precum Institutul Național pentru Îmbătrânire, o divizie a Institutului Național de Sănătate din SUA, Consiliul de Cercetare Medicală (MRC) din Marea Britanie și Fundația Britanică a Inimii. (Agerpres)

Vezi si

Diabetul zaharat și somnul

Somnul reprezintă aproximativ 30% din viața unei persoane. Durata medie de somn pentru o persoană …