Saturday , April 20 2024

Soiurile de mar, obligate sa se adapteze dupa o catastrofa naturala datand din epoca dinozaurilor

Soiurile de mar au evoluat pe plan genetic pentru a supravietui dupa o catastrofa naturala care a cauzat disparitia multor specii, inclusiv a dinozaurilor, au anuntat cercetatorii italieni, care au secventiat in premiera genomul acestui fruct, informeaza AFP.

Cercetatorii de la Instituto Agrario di San Michelle all’Adige din Italia au anuntat, intr-un articol publicat in revista Nature Genetics, ca au ajuns la o “versiune calitativa a secventierii genomului marului domestic (Malus x domestica)”.

“Am descoperit ca o duplicare completa a genomului, relativ recenta (in urma cu 50 de milioane de ani), a provocat tranzitia de la 9 cromozomi ancestrali la 17 cromozomi ai soiului Pyreae”, considerat stramosul marului, au explicat autorii studiului.

Aceasta duplicare ar putea fi motivul pentru care marul are 17 cromozomi, in timp ce alte fructe din familia sa (rozacee, n.r.), precum piersicul, zmeurul si capsunul, au intre 7 si 9 cromozomi.

Cercetatorii considera ca aceasta duplicare a genomului dateaza din urma cu 50-65 de milioane de ani. Alte specii, precum plopul, au cunoscut o evolutie similara in aceeasi epoca.

Odata cu secventierea genomului marului, specialistii vor putea sa identifice genele responsabile cu manifestarea caracteristicilor principale ale acestui fruct – gust, aroma, consistenta, suc.

Marul este cel mai cultivat fruct din regiunile temperate. Aceasta este pentru prima oara cand a fost secventiat genomul unei plante din familia rozacee, ce cuprinde un numar mare de specii (capsuni, caise, piersici, prune etc).

Vezi si

Femeile singure mănâncă mai mult și mai prost. Cum le îndeamnă creierul spre alegeri nesănătoase

Un studiu recent realizat de UCLA Health din Los Angeles a scos la iveală o …