Tuesday , April 23 2024

SIDA: Un gel microbicid generează entuziasm în rândul cercetătorilor

Un gel vaginal microbicid care conţine un medicament antiretroviral, ce poate antrena, în cazul femeilor, o scădere considerabilă a riscului de infecţie cu virusul HIV, a stârnit reacţii entuziaste, marţi, în rândul cercetătorilor adunaţi la un congres care are loc la Viena.
Acest tip de gel poate să reducă cu 50% riscul de infectare comparativ cu un gel care nu conţine acel medicament antiretroviral, potrivit unui studiu realizat în Africa pe un eşantion de peste 800 de femei, ale cărui rezultate au fost făcute publice la Viena, cu ocazia Conferinţei internaţionale despre SIDA.
Participanţii la această conferinţă i-au aplaudat în picioare pe autorii studiului, Salim şi Quarraisha Abdool Karim. Îngrijorările cauzate de fluctuaţiile în finanţarea programelor de cercetare, a celor de prevenire şi a celor de tratare a maladiei SIDA au părut să fie date uitării în imensa sală a centrului de conferinţe de la Viena care găzduieşte, până vineri, aproximativ 25.000 de oameni de ştiinţă prezenţi la acest congres internaţional.
În cazul pacientelor care au urmat cu stricteţe sfaturile de utilizare – gelul trebuie aplicat cel puţin o dată în intervalul de 12 ore care precede raportul sexual şi cel puţin o dată în primele 12 ore după raportul sexual -, rata de infectare, în primele 30 de luni de monitorizare, a fost cu peste 50% mai mică, comparativ cu pacientele care au folosit un placebo.
În medie, indiferent dacă au respectat sau nu indicaţiile de utilizare, femeile care au folosit gelul microbicid au prezentat, în primele 30 de luni de monitorizare, o rată de infectare cu 39% mai mică comparativ cu pacientele care au folosit un placebo. În total, doar 38 de femei care au primit gelul au fost infectate, comparativ cu 60 de paciente din grupul placebo, potrivit mediafax.ro.
În primele 12 luni de monitorizare, rata de infectare a fost mai mică cu 50%, însă aceasta a scăzut odată cu trecerea timpului, probabil din cauza nerespectării indicaţiilor de utilizare.
Acest studiu, intitulat “Caprisa 4”, a fost realizat pe femei neinfectate cu HIV, din Natal, o regiune a Africii de Sud, “unde prevalenţa virusului este cea mai mare din lume”, a explicat Jean-François Delfraissy, directorul Agenţiei Naţionale de Cercetări contra maladiei SIDA (ANRS). Dacă acest gel va primi autorizaţia de comercializare, s-ar putea evita peste 1,3 milioane de infecţii şi peste 800.000 de decese în următorii 20 de ani, a declarat Salim Abdool Karim.
Acest produs le permite în special femeilor africane, care reprezintă 60% din totalul persoanelor infectate de pe continent, să îşi ia destinul în propriile mâini, fără să mai depindă de voinţa, considerată nesigură, a partenerilor lor sexuali.
Cercetările ştiinţifice privind substanţele microbicide efectuate în ultimii 20 de ani nu au condus, până la acest studiu, la rezultate pozitive, cercetătorii constatând în cel mai bun caz absenţa efectului de protecţie, iar în cel mai rău caz o supracontaminare cu produse toxice prin mucoasa vaginală.

Vezi si

Stresul termic dăunător pentru sănătate este în creștere în Europa

Europa se confruntă din ce în ce mai des cu episoade de căldură atât de …