Thursday , September 29 2022

Sexul, banii şi puterea stimulează creierul

Sexul şi alte plăceri primare, care satisfac necesităţi vitale, activează zone diferite ale creierului, faţă de cele stimulate de alte plăceri secundare, cum ar fi obţinerea de bani sau puterea, potrivit unei echipe a Centrului Naţional de Cercetare Ştiinţifică din Franţa (CNCSF), transmite Efe.
Recompensele de ordin erotic pun în mişcare o porţiune mai veche din punct de vedere al evoluţiei din cortexul orbito-frontal, o regiune situată în partea din spate a creierului, în timp ce plăcerile care nu sunt indispensabile supravieţuirii generează o reacţie într-o zonă mai recentă a creierului.
Acestea sunt câteva din concluziile la care au ajuns membrii echipei din cadrul Centrului de Ştiinţe Neuro-Cognitive din Lyon, condus de Jean-Claude Dreher, care a realizat experimentul cu ajutorul a 18 voluntari. Aceştia au luat parte la un fel de joc, prin intermediul căruia puteau să câştige bani sau să vizioneze imagini erotice, în vreme ce activitatea cerebrală a fost înregistrată cu ajutorul unui scaner specializat în rezonanţă magnetică.
Recompensele sunt gestionate în regiuni ale creierului parţial comune, însă cu o disociere în cadrul cortexului orbito-frontal. Disocierea devine mai concretă cu cât satisfacţiile sunt mai abstracte şi complete.
Aceste descoperiri vor putea favoriza o mai bună înţelegere a anumitor boli psihiatrice, cum ar fi ludopatia (pasiunea pentru jocurile de noroc), precum şi studiul reţelelor neuronale implicate în motivaţie şi în procesul învăţării, a mai anunţat CNCSF.

Vezi si

Nutriționist: Cel mai puternic antioxidant este glutationul, produs de organism. Lista alimentelor care ajută la producerea lui

Nutriționistul Adina Rusu a declarat pentru AGERPRES că, oricât de mult ne-am dori, nu există …