Sunday , December 4 2022

Semnificaţiile Zilei Mondiale a Alimentaţiei

Organizația pentru Alimentație şi Agricultură a Națiunilor Unite a declarat, în 1979, 16 octombrie ca zi mondială de luptă împotriva foametei şi sărăciei. Astfel, la acesta dată se organizează pe mapamond evenimente de solidaritate împotriva foametei, precum şi pentru a atrage atenția asupra unei alimentații sănătoase. În România există Legea nr. 47/2016 privind instituirea zilei de 16 octombrie – Ziua naţională a alimentaţiei şi a combaterii risipei alimentare în care se stipulează culoarea galbenă drept culoare specifică a zilei.

Omul, ca organism viu, are nevoie de energie pentru a supraviețui, în cel mai realist  şi concret mod.  Dar, ca ființa superioară pe scara filogenetică, el nu are posibilitatea de a utiliza, prin incorporare directă, energia radiantă, oferită ancestral de soare. Omul depinde integral din punct de vedere energetic de mediul exterior, recte de alimentele care conțin şi concentrează energie în trofinele cunoscute. Deci, alimentele,  prin metabolizare, rămân principala sursă energetică a vieții. Alimentându-ne, trăim! Este un adevăr indubitabil. Dar, putem să ne alimentăm în așa fel încât să trăim bine şi cât mai mult, sănătoși. De aceea depinde de noi şi de informațiile pe care le deținem să alegem variantele optime ale “hranei noastre cea de toate zilele”! Deci, alimentația sănătoasă este cea adaptată şi echilibrată energetic şi nutrițional, recunoscând variații individuale plurifactorial determinate.

Alimentația adaptată şi echilibrată presupune acoperirea nevoilor energetice concomitent cu a celor nutriționale pentru menținerea propriilor structuri, repararea uzurilor, întreținerea proceselor fiziologice, a creşterii şi dezvoltării. Aceasta presupune includerea tuturor nutrienţilor (macro şi micronutrienţi) în limite considerate normale pentru fiecare, dar şi respectarea unor anumite proporții între ei. Prezenţa sau absenţa unui nutriment esențial poate să afecteze disponibilitatea, absorbția, metabolismul sau nevoile organismului pentru alte nutrimente. Recunoașterea interrelațiilor dintre nutrienţi constituie suportul științific pentru aplicarea principiului varietății alimentației realizat prin diete cât mai complete.

Ziua Mondială a Alimentației este o mișcare importantă, prin care se atrage atenția şi asupra efectelor negative ale malnutriției. Conform Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite aproape 165 de milioane de copii suferă de malnutriție, ceea ce înseamnă că nu își vor atinge niciodată întregul potențial fizic și cognitiv. Cam două miliarde de oameni din întreaga lume au un deficit de vitamine și de minerale, esențiale pentru buna dezvoltare a organismului. Ziua Mondială a Alimentației încurajează populația lumii să ia atitudine împotriva foametei și a malnutriției. Este dificil pentru populația săracă să își asigure o alimentație sănătoasă, care să furnizeze toate substanțele nutritive necesare, vitaminele și aportul caloric optim, de aceea adoptarea unor măsuri care să contribuie la schimbarea acestei situații este de dorit. Producția alimentară se degradează prea des sau distruge habitatele naturale și contribuie la dispariția speciilor. O astfel de ineficiență costă trilioane de dolari, dar, cel mai important, sistemele agroalimentare actuale expun inegalități profunde și nedreptăți în societatea noastră globală. Trei miliarde de oameni nu își pot permite diete sănătoase, în timp ce excesul de greutate și obezitatea continuă să crească în întreaga lume. Pandemia COVID-19 a subliniat că este necesară o schimbare urgentă a traseului, ceea ce a îngreunat și mai mult activitatea agricultorilor, care se confruntă deja cu variabilitatea climei și cu extremele de a-și vinde recoltele, în timp ce sărăcia în creștere împinge un număr tot mai mare de locuitori ai orașului să folosească băncile alimentare, și milioane de oameni necesită ajutor alimentar de urgență. Este nevoie de sisteme agroalimentare durabile, capabile să alimenteze 10 miliarde de oameni până în 2050.

Semnificaţiile Zilei Mondiale a Alimentaţiei sunt multiple, ele fiind revalorificate şi îmbogățite o dată cu fiecare sărbătorire şi aducere a evenimentului în actualitate. Calitatea alimentaţiei zilnice reprezintă unul dintre importantele principii de respectat alături de toate celelalte care concură la trăirea unei vieţi frumoase şi sănătoase pentru fiecare dintre noi. Un alt factor deosebit de important si determinant care influențează evoluția populației este asigurarea calităţii şi protecției mediului în care populația trăieşte. Marcarea acestei zile reprezintă şi un binevenit semnal, un îndemn pentru fiecare dintre noi pentru a acţiona unitar şi a ne implica în protecţia mediului înconjurător, în salvarea patrimoniului nostru natural pe care avem datoria de a-l lăsa nealterat generaţiilor viitoare.

Dr. Claudiu COBUZ

Medic primar diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, Doctor în ştiinţe medicale, Lector universitar

 

Vezi si

OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus

Directorul OMS avertizează că o nouă variantă îngrijorătoare a COVID ar putea apărea

Lipsa supravegherii infecțiilor cu coronavirus ar putea duce la apariție unei noi variante „îngrijorătoare”, spune …