Semne de viata in Sistemul Solar, pe langa planete
Un instrument NASA a detectat oxigen în jurul uneia dintre lunile planetei Saturn, Dione. Descoperirea susţine o teorie potrivit căreia toate lunile planetelor Saturn şi Jupiter au oxigen în jurul lor. Unii dintre aceşti sateliţi ar putea avea condiţii necesare vieţii.
Cercetătorii citaţi de BBC spun că aceste descoperiri cred şansele ca pe una dintre aceste luni să fie găsite elementele necesare vieţii.
Studiul a fost publicat în Geophysical Research Letters. Potrivit co-autorului Andrew Coates, de la University College London, Dione nu are apă lichidă, astfel încât nu prezintă condiţiile necesare pentru a găzdui viaţa. Dar este posibil ca alte luni ale Jupiter şi Saturn să aibă apă lichidă.
“Unele dintre celelalte luni au oceane lichide, astfel încât merită să fie studiate mai atent, pentru a căuta semne ale vieţii”, spune profesorul Coates.
Descoperirea a fost făcută de nava Cassini, care a trecut pe lângă Dione acum doi ani. Instrumentele de la bordul navei fără echipaj uman au detectat un strat subţire de oxigen în jurul lunii, aşa subţire încât oamenii de ştiinţă preferă să o numească mai degrabă “exosferă” decât atmosferă.
Dar descoperirea este importantă deoarece sugerează că un proces interesant are loc în jurul giganţilor sistemului Solar, Saturn şi Jupiter: oxigenul eliberat de sateliţii săi îngheţaţi.
Se pare că particulele puternic încărcate din jurul planetei reuşesc să transforme apa (H2O) în hidrogen şi oxigen. O altă lună a lui Saturn, Enceladus, pare a găzdui un ocean lichid sub crustă. Cercetătorii cred că la fel se întâmplă pe lunile Europa, Callisto şi Ganymede, ale lui Jupiter.
Profesorul Coates este unul dintre oamenii de ştiinţă europeni care susţine un program de explorarea a lunilor planetei Jupiter. “Sunt locuri fascinante pentru a căuta viaţa”.