Friday , April 19 2024

Secretul tineretii, gasit in sange?

sange

Cercetatorii americani au facut experimente cu transfuzii de sange de la cobai tineri la unii mai in varsta. Ei au descoperit ca inima si creierul celor varstanici au functionat mai bine in urma efectuarii procedurii.

“Aceasta descoperire ar putea schimba radical lucrurile”, spune expertul in neurologie Rudolph Tanzi, de la universitatea Harvard, scrie Gizmodo. Studiul s-a bazat pe cateva experimente facute in anii ’50 de doctorul Clive M. McCay, de la universitatea americana Cornell.

Acesta a observat ca prin unirea vaselor de sange a unor cobai, cei batrani au avut un corp intinerit datorita plasmei primite. McCay nu a putut explica atunci de ce se produce fenomenul. Noile cercetari ofera o explicatie a procesului care are loc in acest fel.

Cheia sta in nivelul de proteine din sangele mai tanar, ele parand sa activeze celulele stem. Consecinta este crearea unui tip de tesut mai tanar. Primul studiu a fost facut de Saul Villeda, de la Universitatea din California, SUA, si publicat in revista “Nature Medicine”. Acesta afirma ca extragerea plasmei din sangele tanar si introducerea ei intr-un alt corp este o metoda mai buna.

Astfel, creierul primitorului functioneaza mai bine. In urma procesului sunt create noi legaturi neuronale, iar efectele imbatranirii sunt inversate. In plus, functia cognitiva e imbunatatita mult.

Un alt studiu, facut de echipa specialistei Amy J. Wagers (universitatea Harvard), arata ca nivelul ridicat al proteinei GDF11 din sangele tanar a intinerit inima cobailor batrani.

In acest fel a aparut un tesut nou care l-a inlocuit pe cel vechi. Ramane de vazut daca metoda va avea aceeasi eficienta si in cazul oamenilor, caci ei au o versiune proprie a proteinei GDF11. Nu se stie nici daca metoda nu are cumva si efectul secundar al aparitiei cancerului.

Vezi si

Femeile dorm mai puțin și mai prost decât bărbații. Cercetătorii cred că au descoperit de ce

Femeile dorm mai puțin și mai prost decât bărbații. Cercetătorii spun că ceasul biologic al …