Saturday , June 22 2024

Secretul insomniei, descifrat de cercetătorii americani

.

Speranţă pentru insomniaci: acele impulsuri electrice din creier, considerate “cheia” pentru a avea un somn bun, nederanjat de zgomote, au fost identificate de cercetătorii de la Harvard Medical School, al căror studiu a fost publicat recent în revista Current Biology, relatează bbc.co.uk.
Un anumit proces din creier joacă un rol esenţial în procesul de “blocare” a sunetelor pe durata somnului, fiind mai eficient la anumite persoane decât la altele. Potrivit medicilor de la Harvard Medical School din Boston, efectele acestui proces pot fi chiar stimulate, cu ajutorul terapiei, medicamentelor sau dispozitivelor electronice.
La acest studiu au participat 12 voluntari ale căror creiere au fost analizate de cercetători timp de trei nopţi, în timpul somnului.
Prima noapte a fost liniştită, însă, în timpul celei de-a doua şi a treia, voluntarii s-au confruntat cu diverse sunete, provenind de la soneriile telefoanelor mobile, traficul auto şi aerian şi zgomotele produse de anumite echipamente medicale.
Voluntarii au fost monitorizaţi în fiecare noapte cu ajutorul unor electroencefalograme (EEG), care înregistrează activitatea electrică a creierului.
Medicii americani, coordonaţi de Jeffrey Ellenbogen de la Harvard Medical School, au descoperit astfel câteva tipare neuronale, cunoscute sub denumirea de “şuruburi neuronale”, despre care se crede că ar bloca efectele sunetelor şi ale altor informaţii senzoriale în momentul în care acestea sunt procesate de creier.
Voluntarii care au prezentat cele mai puternice “şuruburi neuronale” în noaptea liniştită au fost aceia care au prezentat cel mai scăzut risc de a se trezi în timpul celei de-a doua şi a treia nopţi, iar unii dintre ei nici nu au conştientizat faptul că somnul lor a fost întrerupt.
“În ultimii ani, s-a descoperit faptul că şuruburile neuronale sunt generate de talamus. Deoarece talamusul este un fel de poartă de intrare a informaţiilor senzoriale către creier, s-a emis ipoteza potrivit căreia aceste şuruburi reprezintă markeri ai procesului de blocare a zgomotelor în timpul somnului”, a explicat profesorul Ellenbogen.
“Studiul nostru demonstrează valabilitatea acestei descoperiri, pe pacienţi umani, şi face chiar un pas mai departe: vom putea folosi în viitor şuruburile neuronale ca un marker biologic, pentru a prevedea dacă o persoană va avea sau nu probleme pentru a dormi într-un mediu zgomotos”, a adăugat coordonatorul studiului.
Oamenii de ştiinţă speră să se poată folosi în viitor de această descoperire pentru a stimula mecanismul natural de funcţionare a creierului care îl protejează pe durata somnului.

Vezi si

Fitness și alimentație

Majoritatea persoanelor în ziua de astăzi practică exercițiile fizice pentru a se păstra în formă …