Monday , April 29 2024

Secole de progres stiintific si inca nu stim exact cum adormim

 

Procesul de adormire este o rutin\ dar r\mâne totu[i un mister, iar de[i to]i oamenii se întind în pat [i adorm noapte de noapte, nimeni nu [tie cu exactitate cum se produce aceast\ trecere a creierului de la starea de veghe la cea de somn, conform unui material publicat de site-ul LiveScience.com.
Chiar [i neurologii nu pot în]elege înc\ mecanismul prin care creierul trece de la starea de veghe la cea de somn incon[tient în întreaga sa complexitate, îns\ ei sus]in c\ aceast\ trecere se produce mai degrab\ treptat [i nu direct ca [i când ai ac]iona un comutator.
Conform unui studiu realizat recent de neurologi de la Universitatea Washington din St. Louis, în timpul stadiul de “presomn” al procesului – perioada în care ne întindem în pat, stingem lumina [i închidem ochii încercând s\ ne deta[\m de problemele cotidiene – undele cerebrale trec pe activitate de tipul alfa, asociat\ de obicei st\rii de veghe t\cut\.
“În acest stadiu creierul începe s\ se decupleze progresiv de mediul înconjur\tor”, explic\ Linda Larson-Prior, coordonatoarea acestui studiu. “Subiec]ii oscileaz\ lent între gândurile cu privire la ceea ce se petrece în jurul lor [i cele cu privire la propria persoan\”, mai adaug\ ea.
Apoi, la un moment dat, intr\m în stadiul de somn de tranzi]ie, cunoscut [i drept stadiul I de somn. Undele cerebrale încetinesc, trecând spre o form\ de activitate cunoscut\ drept theta-band, îns\ se înregistreaz\ înc\ scurte izbucniri de activitate alfa. Aceste scurte izbucniri de activitate alfa pot s\-]i lase impresia c\ e[ti înc\ treaz, conform lui Scott Campbell, directorul Labortaorului de Cronobiologie Uman\ de la Colegiul Medical Weill Cornell.
Acest lucru se întâmpl\ spre exemplu atunci când adormim la un film [i apoi î]i po]i aminti mici fragmente din respectiva pelicul\ pân\ la trecerea în stadiul urm\tor de somn. Acest stadiu II este cel de “adev\rat” somn non-REM (f\r\ mi[c\ri rapide ale ochilor), stadiu în care nu se mai înregistreaz\ activitate cerebral\ de tip alfa.
To]i neurologii sunt de acord c\ stadiul II este deja somnul propriu-zis, stadiu asociat cu o reducere [i mai important\ a percep]iei de stimuli externi. De[i sunt dormi]i, putem înc\ s\ auzim un cuvânt sau dou\ din filmul la care ne uitam, dar [i acestea se pierd treptat.
Apoi intr\m în faza de somn adânc, cu activitate cerebral\ delta, în stadiile III [i IV [i ajungem în sfâr[it la somnul REM – stadiul în care vis\m.
Dac\ stadiile I [i II sunt uneori greu de diferen]iat la nivel subiectiv fa]\ de starea de veghe, 90% dintre oameni recunosc c\ dormeau dac\ sunt trezi]i dup\ ce au intrat în stadiul III sau IV. Din acel moment tranzi]ia este complet\, [i ne petrecm restul nop]ii trecând ciclic de la stadiile f\r\ vise II, III [i IV la stadiul cu vise (REM).

Vezi si

Un vaccin ARNm împotriva cancerului de piele, testat în faza a 3-a la Londra

Primul vaccin personalizat din lume pe bază de ARN mesager împotriva melanomului – care are …