Saturday , December 2 2023

Savanții NASA sunt în fața unei descoperiri EPOCALE

galaxie

Cercetătorii de la NASA au reușit să obțină prima mostră de material colectat vreodată din afara sistemului nostru solar. Este vorba de câteva particule de praf interstelar, colectat întâmplător de misiunea Stardust a NASA, trimisă pentru a studia cometele.

Şapte fire de praf microscopice ar putea fi prima mostră de material colectat vreodată din afara sistemului nostru solar, cred cercetătorii de la Universitatea California – Berkeley şi de la National Naval Research Laboratory. Studiind aceste particule, oamenii de ştiinţă speră să afle mai multe despre originile prafului interstelar.

„Particulele colectate reprezintă o mostră dintr-o galaxie contemporană, arătând evoluţia ei, de la formarea stelelor la moartea lor şi redustribuirea materialului stelar sub formă de praf”, spune Anna Butterworth, specialist în studiul planetelor.

Descoperirea este rodul a 8 ani de eforturi ale specialiştilor NASA şi ale unui număr de 30.000 de „cercetători amatori” (“citizen scientists”, cum sunt numiţi în SUA), persoane fără o diplomă oficială în domeniu, dar pasionaţi de asemenea cercetări şi care au petrecut multe ore analizând un număr imens de imagini digitale, în căutarea urmelor de praf interstelar.

Particulele au cel mult 2 microni diametru, adică aproximativ 2% din diametrul unui fir de păr uman.

Oamenii de ştiinţă cred că s-au format în preajma unei stele, deoarece au găsit unele minerale prcum olivină şi spinel, care se formează în medii cu temperaturi foarte ridicate.

Mai multe pe  Descopera.ro

 

Vezi si

Femeile cu vârsta între 19 şi 45 de ani vor putea procura vaccinul HPV cu reducere de 50%

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă că, începând de vineri, femeile cu vârsta între 19 şi …