Friday , December 8 2023

Şapte ore de somn sunt ideale pentru persoanele de vârste medii și înaintate

Prea mult sau prea puțin somn sunt asociate cu performanțe cognitive și sănătate mintală mai slabe. șapte ore de somn în fiecare noapte este durata ideală la vârste medii și înaintate, sugerează un studiu.

Studiul efectuat pe aproape 500.000 de adulți cu vârste cuprinse între 38 și 73 de ani a constatat că prea mult sau prea puțin somn sunt asociate cu performanțe cognitive și sănătate mintală mai slabe, inclusiv anxietate și depresie. O cantitate constantă de somn a părut, de asemenea, să fie benefică.

Prof. Barbara Sahakian, de la Departamentul de psihiatrie al Universității Cambridge, a declarat: „Pentru fiecare oră care se îndepărtează de șapte ore, starea de sănătate se înrăutățește. Este foarte clar că procesele care au loc în creierul nostru în timpul somnului sunt foarte importante pentru menținerea sănătății noastre fizice și mentale”.

Ea a adăugat că un somn bun este important în toate etapele vieții, dar mai ales pe măsură ce oamenii îmbătrânesc: „Cred că este la fel de important ca exercițiile fizice”.

Un motiv posibil pentru legătura dintre somnul insuficient și declinul cognitiv poate fi perturbarea somnului cu unde lente. Lipsa somnului profund ar putea, de asemenea, să împiedice creierul să elimine toxinele în mod eficient, potrivit The Guardian.

Studiul, care a folosit date de la UK Biobank, a inclus imagini ale creierului și date genetice pentru aproape 40.000 de participanți. Acesta a constatat că zona creierului cea mai afectată de somn a fost regiunea care conține hipocampul, centrul de memorie al creierului, un somn prea mult sau prea puțin fiind legat de un volum mai mic al creierului.

Analiza a constatat că persoanele care dormeau șapte ore pe noapte au obținut cele mai bune rezultate, în medie, la testele cognitive privind viteza de procesare, atenția vizuală, memoria și abilitățile de rezolvare a problemelor.

Cu toate acestea, lucrarea nu a putut dovedi o relație de cauzalitate, iar legătura dintre somn și unele tulburări cerebrale este complexă. De exemplu, modelele neobișnuite de somn și insomnia sunt simptome comune la persoanele cu demență.

Oamenii de știință sunt mai puțin lămuriți cu privire la motivul pentru care petrecerea a opt sau mai multe ore în pat ar putea cauza probleme. O explicație este că persoanele care au un somn de proastă calitate, perturbat, au tendința de a petrece mai mult timp dormind – sau încercând să doarmă – pentru că se simt obosiți. „Nu înțelegem cu adevărat de ce dormitul mai mult timp ar fi o problemă”, a spus Sahakian.

Prof. Jianfeng Feng, de la Universitatea Fudan din Shanghai, a declarat: „Deși nu putem spune în mod concludent că prea puțin sau prea mult somn cauzează probleme cognitive, analiza noastră care privește indivizii pe o perioadă mai lungă de timp pare să susțină această idee. Motivele pentru care persoanele în vârstă au un somn mai slab par a fi complexe, influențate de o combinație între constituția noastră genetică și structura creierului nostru”.

Cercetarea a fost publicată în revista Nature Aging.

Vezi si

Franța a votat pentru interzicerea țigărilor electronice de unică folosință

Parlamentul francez a votat în unanimitate pentru interzicerea țigărilor electronice de unică folosință, cunoscute pe …