Wednesday , November 30 2022

Sănătate și viață

Sănătatea poate fi considerată un miraj. O putem atinge, dar niciodată n-o deținem în totalitate. Sănătatea nu e ceva ce poți poseda, ci un proces; e o cale de a fi. Niciodată nu putem spune „sunt absolut sănătos”, ci putem fi mereu în mers, în înaintare, căutând să atingem o țintă care, în sine, e de neatins.

În lumea relațiilor umane e ca în lumea naturii. Dacă sunt lăsat să-mi urmez concepțiile și părerile, fără să fiu corectat sau împiedicat, de multe ori mă voi îndrepta, din ce în ce mai repede, către o țintă greșită. Cât de multă nevoie este de contraforțele corectoare ale părerilor altora, de concepțiile, de experiența, de înțelepciunea și de judecata altora, pentru a-mi ajuta să ajung acolo unde trebuie, bucurându-mă astfel de călătorie și atingându-mi ținta! Cunoașteți vreun om ale cărui idei să fie infailibile, care e perfect echilibrat în toate fazele vieții și a cărui înțelegere a adevărului e fără greș? Nu avem nevoie cu toții de cunoașterea tuturor aspectelor adevărului, dând fiecăruia valoarea pe care o are pe scara existenței? Nu trebuie să învățăm să luăm hotărâri, bazați pe evaluarea observațiilor, a diferitelor păreri, comparându-le și cântărindu-le după criteriile adevărului? În domeniul sănătății există legi sigure, neschimbătoare, care condiționează sănătatea și boala pentru plante, animale și oameni, fapte și legi care sunt deasupra oricărei dispute, păreri sau preferințe. Interesant e că multe dintre aceste date sunt foarte vechi, atât de vechi, încât se pare că au fost uitate de cei care intră în mileniul al treilea. Altele sunt prea noi, se pare, atât de noi, încât n-a fost timp să ajungă la urechile tuturor, nici măcar la urechile medicilor, atât de ocupați cu diagnosticul și cu tratamentul bolnavilor, încât nu prea le mai rămâne timp pentru medicina preventivă. Din acest motiv, îndrăznim să prezentăm aspectele uitate sau încă insuficient cunoscute, conștienți că uneori acestea șochează, căci implică nu numai niște informații, ci și gusturile noastre, la care ținem atât de mult.

Conștient sau inconștient, oamenii fac sacrificii, de un fel sau altul. Din nefericire, cei mai mulți sacrifică sănătatea, familia, religia sau alte valori, pentru a câștiga plăcerile trecătoare ale bogăției, ale puterii sau ale renumelui. Cu toții trebuie să înțelegem aceasta și să ne străduim să menținem un echilibru în toate domeniile vieții, ceea ce, în zilele noastre, nu e chiar atât de ușor și nu se poate realiza fără un efort conștient și susținut. Pentru aceasta e nevoie, înainte de toate, de informații competente. De multe ori, este extrem de greu să găsești drumul cel bun în mijlocul atâtor informații, adeseori contradictorii, în legătură cu sănătatea și să înțelegi de ce senzațiile zilei de azi vor deveni mâine ceva de care să te jenezi. Exemplul cel mai la îndemână e acela al nenumăratelor metode de slăbire, susținute cu atât mai vehement, cu cât persoana care le propagă e mai necunoscătoare în domeniul nutriției. De asemenea, e greu ca, în mijlocul multiplelor obligații, să menținem intacte relațiile familiale și sociale, fără a pierde din vedere adevărata țintă a vieții.

Aruncând o privire în urmă, constatăm că realizările științelor medicale din ultimele decenii sunt enorme. Premiile Nobel acordate și în toamna trecută confirmă faptul că, cel puțin în domeniul cercetărilor științifice, ne găsim pe niște culmi amețitoare. Deoarece nu ne putem alege părinții și nici nu stă în puterile noastre să creăm un mediu înconjurător ideal, sănătatea populației din zilele noastre depinde, în primul rând, de ceea ce suntem dispuși să facem pentru noi înșine, în special în ceea ce privește hrana, băuturile, activitatea fizică și faptul că fumăm sau nu. Fără a desconsidera realizările și posibilitățile medicinei moderne, trebuie să ne obișnuim cu gândul că noi suntem răspunzători de sănătatea noastră și că nimeni nu va face pentru noi ceea ce putem și ceea ce ține de noi ca să facem.

“Între noi și cer sau iad nu este decât viața, elementul cel mai fragil din univers”, a afirmat Blaise Pascal. „Sănătatea nu este totul”, a spus cineva, „însă, fără sănătate, totul este nimic”. Iar filozoful german Schopenhauer afirma: „Nouă zecimi din fericirea noastră se bazează pe sănătate”. și fiindcă toți oamenii vor să fie fericiți, nu ne mirăm de ce se vorbește atât de des despre sănătate. Este adevărat că, până la o anumită vârstă, sănătatea pare să fie ceva de la sine înțeles, la care majoritatea oamenilor n-au timp să se gândească, de parcă sănătatea ar fi un cont inepuizabil în bancă de miliarde. Așa se face că, în vâltoarea multiplelor preocupări, cei mai mulți nici nu se gândesc că ar avea rost să facă ceva pentru sănătatea moștenită fără vreun efort special, de la părinți, și pe care speră s-o transmită urmașilor lor.

Dr. Claudiu COBUZ

Medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, Lector universitar, Doctor în științe medicale

Vezi si

Diabetul zaharat și somnul

Somnul reprezintă aproximativ 30% din viața unei persoane. Durata medie de somn pentru o persoană …