Friday , March 29 2024

Sănătate și prietenie în pandemie

În timp ce mulți cred că descărcarea agresivă și zgomotoasă constituie modalitatea sănătoasă de a scăpa de supărare și de tensiunea nervoasă, statisticile arată că bărbații care răbufnesc cu violență, în mod regulat, fac de două ori mai des accidente vasculare cerebrale, în comparație cu cei care sunt în stare să-și potolească mânia, fără să o exteriorizeze. Până la o anumită vârstă, sănătatea pare să fie ceva de la sine înțeles. Privind în jur, vedem că toată lumea e preocupată de atâtea probleme, însă prea puțini se gândesc să facă ceva și pentru sănătate. În ciuda potopului de informații în toate domeniile, cunoștințele pentru menținerea sănătății par a lipsi cu desăvârșire sau se găsesc la nivelul anilor ’50. În acest gol pătrund șarlatanii cu sfaturile și, mai ales, cu produsele lor.

Dar sănătatea și fericirea mai au nevoie și de alte ingrediente. „Un prieten bun este binele cel mai mare de pe lume”, a spus cineva, și azi, afirmația aceasta e mai adevărată ca oricând. Sociologii constată o izolare rapidă a ființelor care alcătuiesc societatea de azi, mai ales când trăim pandemia COVID19. Contactele sociale sunt mai superficiale decât înainte. Din ce în ce mai mulți oameni trăiesc singuri în marile orașe, o treime din gospodării constau numai dintr-o singură persoană. Numeroase studii din Statele Unite și din Scandinavia, privind legătura dintre stilul de viață și sănătate, au arătat foarte clar că adevăratele prietenii și contactele sociale bune sunt la fel de eficace ca și alți factori de sănătate, precum abținerea de la fumat, alimentația sănătoasă, respectarea orelor de odihnă și activitatea fizică zilnică. Iar constatarea cea mai uimitoare a fost că oamenii cu prietenii excelente și cu relații bune cu toți cei din jur trăiesc mai mult, în ciuda stilului de viață nesănătos, decât cei care sunt atenți la sănătatea lor, dar sunt lipsiți de contacte sociale.

În actualul context al vieții, termenul de prietenie s-a modificat ca semnificație: avem prieteni peste tot, începând de la cei din social media, la cei din cercurile foarte apropiate. Pentru a ne bucura de beneficiile prieteniei, este recomandat ca în astfel de situații să ne oprim puțin și să ne întrebăm care sunt adevărații prieteni, reevaluându-ne relațiile cu cei din jur. Așa cum spune și vechea zicală „cine se aseamănă, se adună”, unul dintre criterii este similitudinea în special față de valori și principii. Asta înseamnă că alături de persoane cu care rezonăm din punctul de vedere al modului în care privim viața, putem crea mai ușor legături durabile de prietenie. Odată ce aceste aspecte coincid, diferențele dintre noi sunt binevenite pentru că aduc diversitate și ne ajută să creștem.

Dar cum devine cineva un prieten, o prietenă? În ce constă particularitatea, caracteristica principală a unei prietenii? Desigur, alegerile noastre țin de factori psihici. Prietenii sunt înrudiți spiritual și, spre deosebire de rude, pe ei îi putem alege. Împărtășim cu ei aceleași interese, valori, vederi și aspirații. Psihologul Renate Valtin consideră că prietenia îndeplinește trei funcții importante: 1. satisface nevoia noastră de apartenență și confirmare; 2. în situații de crize și conflicte, putem avea un sfat și un ajutor; 3. prietenia ne permite să încercăm planuri și idei noi, pentru a ne dezvolta în continuare.

Ce bine ar fi dacă am deveni mai conștienți de importanța prieteniilor pentru sănătatea noastră fizică și spirituală! Anul 2020 nu a fost unul ușor – numărul total al celor infectați cu COVID19 în lume depășind deja patruzeci de milioane. În multe țări, autoritățile introduc noi măsuri restrictive. În același timp, deloc surprinzător, limitarea contactelor ne-a afectat constant relațiile – nu numai cele romantice, ci și cele de prietenie. În timp ce unii dintre noi observă că restricțiile au avut efect benefic asupra relațiilor lor – au început să-și sune prietenii mai des și să stabilească contactele pierdute, alții descoperă cu regret că, chiar și după ieșirea din izolare, cei dragi încep treptat să se îndepărteze. Ca luptători însingurați, avem mai puține șanse de a fi sănătoși și fericiți. De aceea, merită să investim mai mult timp, mai multă energie și mai multă voință pentru a ne câștiga prieteni, iar pe cei pe care-i avem, să-i păstrăm și să-i apropiem și mai mult. Există unii care vor să ne convingă că sunt prieteni cu toată lumea. Ne dăm seama că așa ceva e cu neputință. Cred că înțeleptul Solomon a avut dreptate atunci când a spus: „Cine își face mulți prieteni, îi face spre nenorocirea lui, dar este un Prieten care ține la tine mai mult decât un frate.”

Dr. Claudiu COBUZ

Medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, Lector universitar, Doctor în științe medicale

Vezi si

Dr. Cobuz: Alimentația în post

Dacă pornim de la explicația cuprinsă în DEX- postul reprezintă interdicția de a mânca unele …