Saturday , April 20 2024

S-a descoperit “tatal” stelelor: Un soare de la inceputul Universului

soare vechi

Astronomii au descoperit un sistem solar format din cinci planete de marimea Pamantului, care contine si o stea veche de 11,2 miliarde de ani. Sistemul solar este atat de batran incat se presupune ca s-a format cand Universul era extrem de tanar.

Steaua, numita Kepler-444, se afla la o distanta de 117 ani lumina fata de Pamant, informeaza Daily Mail. In momentul cand aceasta s-a “nascut”, Universul avea doar o cincime din varsta de acum.

Cat despre planetele din acest sistem solar, ele au diametre asemanatoare lui Mercur sau Venus. Cu alte cuvinte, sunt cam de aceeasi marime, putin mai mici decat Pamantul.

Oamenii de stiinta spun ca la vremea cand Pamantul se forma, planetele erau deja mai varstnice decat este Terra azi.

Chiar daca soarele din acest sistem solar, Kepler-444, este cu 25% mai mic decat al nostru si mai putin fierbinte decat el, nu exista sanse ca pe aceste planete sa fie viata. Fiecare dintre planete este prea aproape de stea, o rotatie completa in jurul acesteia, un an, durand doar 10 zile.

O astfel de distanta face ca planetele sa fie mai fierbinti decat Mercur si distruge sansele existentei vietii.

Kepler-444 este doar un sfert din soarele nostru, insa indeajuns de luminos sa poata fi vazut cu binoclul in constelatia Lyra.

Potrivit profesorului Steve Kawaler, de la Universitatea Iowa, este cel mai batran sistem din galaxie, iar Kepler-444 face parte din prima generatie de stele.

Vezi si

Femeile singure mănâncă mai mult și mai prost. Cum le îndeamnă creierul spre alegeri nesănătoase

Un studiu recent realizat de UCLA Health din Los Angeles a scos la iveală o …

One comment

  1. care contine si o stea veche de 11,2 miliarde de dolari.
    Nu era mai bine să scrii 11,2 miliarde de franci elvețieni?