Friday , December 9 2022

S-a descoperit o proteina care evita deteriorarea celulara si intarzie imbatranirea

O echipa de cercetatori spanioli a descoperit noi functii ale unei proteine care ar putea ajuta la evitarea deteriorarii celulare si la intarzierea imbatranirii, o descoperire ce poate fi cheie in alinarea unor boli precum artrita.

Cercetarea a fost condusa de spaniolii Juan Carlos Izpisua (Instituto Salk din California) si Pedro Guillen (Clinica Cemtro din Madrid), si a fost posibila gratie combinarii unor tehnologii de ultima generatie, relateaza EFE.

Potrivit studiului, ale carui concluzii au fost publicate in revista Nature, aceasta proteina (numita DGCR8) exercita functii ce pot ajuta la regenerarea mai eficienta a oaselor si cartilagiilor si contribuie totodata la reducerea inflamarii musculare.

Cercetarea ar putea ajuta la contracararea unor deteriorari fiziologice legate de varsta, precum artroza, o boala incurabila si care afecteaza mobilitatea si calitatea vietii a 242 milioane de oameni din intreaga lume.

La studiul condus de cercetatorii Izpisua si Guillen au mai participat fundatiile Mapfre si Telefonica, Asociatia Fotbalistilor Spanioli (AFE) si Universitatea Catolica San Antonio din Murcia (UCAM), au informat joi intr-o nota de presa aceste organizatii.

Cercetarii au subliniat ca studiul va permite pe viitor aprofundarea cunostintelor asupra mecanismelor celulare, care sunt asociate imbatranirii si a numeroase boli degenerative.

ziare.com

Vezi si

Dr. Cobuz: Dieta în dislipidemii

Datorită dezvoltării  economice nivelul de trai s-a îmbunătățit, fapt ce a dus la creșterea disponibilității …