Wednesday , June 23 2021

Roșiile țuguiate sunt periculoase pentru sănătate

rosii tuguiate

Piețele românești au fost invadate în ultimii ani de o specie de roșii cu o formă țuguiată. Potrivit incomemagazine.ro, chiar dacă aceste tomate sunt gustoase, iar cumpărătorii sunt convinși că sunt românești,  ele pot afecta sănătatea celor care le consumă.

Potrivit sursei citate, moțul acestui tip de roșie este dat de o malformație apărută în urma utilizării în exces a următoarelor substanțe:

Ethrel – stimulent de coacere (ilegal în România)

2.4-D – stimulent și pesticid de tip hormonal

“Stimulenții pentru fructificare, pe bază de 2.4-D, un erbicid care stimulează legarea florilor, produc un mucron (țugui) la vârful fructului. Există și un hibrid bulgăresc, prekos, care prezintă, prin caracterul său de hibrid, un mic mucron, de circa 3 mm. Însă, când 2.4-D este aplicat necorespunzător, acel țugui este mai mare, foarte bine evidențiat, având dimensiunea de 4 mm. – 6 mm. Prin folosirea excesivă a acestui stimulent, fructele pot avea aspect de gogoşar, iar atunci când se taie se observă că pericardul este desprins de partea interioară“, a explicat Marcel Costache, director general la Institutul de Legumicultură și Floricultură Vidra (ILFV).

“Anterior apariției normelor europene în domeniul agriculturii, Ethrel-ul era la mare căutare, însă se folosea doar pe culturile de tomate destinate industrializării. Însă, inventivi cum sunt românii, cei din solarii au constatat că, dacă aplici Ethrel-ul, poți ieși cu roșiile pe piață cu circa 2 săptămâni înainte, când prețurile sunt mult mai bune”, spune reprezentantul ILFV.

Vezi si

Dr. Cobuz: Chirurgia bariatrică – o etapă în tratamentul pacientului metabolic

Obezitatea este una din marile probleme de sănătate în țările industrializate. Mai mult, în țări …