Tuesday , March 19 2024

Rolul plăcerii din punct de vedere psihologic

“Aşteptarea unei plăceri este ea însăşi o plăcere.”  Gotthold Ephraim Lessing

Plăcerea a avut dintotdeauna și va avea mereu un rol care nu poate fi negat în viața unei persoane.

Este un subiect care de-a lungul istoriei a stârnit multe controverse și a facilitat multe discuții în contradictoriu.

Pentru a evita o reacție bazată pe judecată și stigmatizare, multe persoane preferă să țină secretă această latură a ființei lor.

Dacă luăm în considerare mentalitatea conservatoare prezentă în foarte multe culturi, este ușor de înțeles motivul pentru care există o tendință de secretizare în alegerea unui stil de viață hedonistic.

Plăcerea poate lua forme diverse și poate avea diverse semnificații (atât prin scopul urmărit, cât și prin metoda aleasă de a o obține). Mai specific, tipologia persoanelor care caută acest tip de senzație este diversă, sunt persoane orientate mai mult către obținerea propriei plăceri sau sunt mult mai interesate de ideea de a oferi plăcere celor din jur, fiind satisfăcute mental când cealaltă persoană este mulțumită.

Fie că vorbim de plăcere obținută prin consumarea unui produs alimentar care ne place foarte mult (desert, alcool în cantități moderate etc.), ascultarea unor melodii care ne stimulează, cititul unei cărți bune sau plăcerea sexuală, cert este că fiecare individ are o formă de plăcere de care este atras și o nevoie predominantă pe care caută să o satisfacă prin diverse modalități.

Plăcerea este importantă deoarece ne conferă o stare de beatitudine, nivelul endorfinelor crește când simțim plăcere și devenim mult mai relaxați și fericiți.

A simți plăcere nu trebuie să fie direct proporțional cu situația financiară sau socială, ci mai degrabă este o chestiune de alegere și de cât de inventivă se dovedește a fi o persoană.

În același timp, imaginația joacă un rol foarte important, aceasta vă poate asigura eliminarea monotoniei dacă este însoțită și de anumite abilități când vine vorba de satisfacerea partenerului.

Când vine vorba de plăcere, stimularea mentală este la fel de importantă ca cea fizică, aceasta nu trebuie neglijată. Este binecunoscut faptul că femeile sunt mult mai receptive la stimuli mentali când vine vorba de plăcere, în sensul că se axează pe conexiunea mentală cu partenerul mai mult decât bărbații.

Din nefericire, în multe societăți este promovată noțiunea că dorința de a simți plăcere este una greșită și că nevoia simțită și la care ne gândim trebuie ignorată sau eliminată din minte.

Acest lucru contribuie la formarea unor sentimente de culpabilizare, la neîncredere în sine și la o percepție nesănătoasă asupra propriei sexualități.

Nu este nimic greșit în a-ți dori să simți plăcere, atât timp cât acțiunile tale nu te afectează fizic sau psihic sau pe cei din jur și dacă totul este efectuat într-o manieră care implică grijă și considerație din partea terților.

Comunicarea este un factor indispensabil în această situație. Dacă nu există comunicare, rezultatul nu va fi unul favorabil.

Plăcerea și modul în care o obținem sunt factori care contribuie la cunoașterea noastră individuală, ne ajută să ne dăm seama ce ne dorim de la noi înșine și ce expectanțe avem de la cei din jur și ne învață cum să vocalizăm dorințele noastre.

Comunicarea plus o atitudine bazată pe a nu judeca partenerul pentru preferințele sale sunt foarte importante.

Fiecare om este diferit și automat și dorințele noastre sunt diferite. Pentru a avea o experiență plăcută este necesar ca fiecare parte implicata să exprime clar de la început ce o face să se simtă confortabil, cu ce nu este de acord din diverse cauze, și ce anume își dorește să obțină din această experiență.

Diversitatea care caracterizează fiecare individ și varietatea preferințelor este tocmai ceea ce face acea persoană să fie dezirabilă; unicitatea este o caracteristică ce contribuie la dorința de a cunoaște mai bine persoana respectivă.

Dorința sau nevoia pe care o simțim nu trebuie oprimată. A-ți nega nevoile este o atitudine foarte nocivă care în timp poate duce la stări de nervozitate, agitație și disconfort psihic etc.

Plăcerea este foarte importantă deoarece contribuie la creșterea dopaminei din creier, ne ferește de depresie și satisfacerea nevoilor în mod regulat ne ajută și la concentrare, finalizăm sarcinile mult mai repede și eficient dacă suntem concentrați.

Flexibilitatea gândirii este foarte importantă. A fi o persoană adaptabilă din punct de vedere mental, mai ales în această perioadă în care nu ne putem îndeplini dorințele cum am fi vrut (nu mai avem aceeași libertate de mișcare ca înainte) și în același timp să avem răbdare, sunt doi factori care ne vor ajuta atât în prezent, cât și pe termen lung.

Una din caracteristicile definitorii ale ființei umane care a fost studiată de către antropologi este capacitatea adaptării la nou. Chiar dacă acest lucru s-a întâmplat de-a lungul timpului fiind forțați de împrejurări sau din dorința proprie de a evolua, oamenii au găsit soluții diverse în situații neașteptate.

A-ți recunoaște nevoile face parte din acceptarea ființei ca întreg. Suntem un tot unitar format din fizic, psihic și suflet. Pentru a ne simți compleți nu trebuie să neglijăm nici un aspect al ființei noastre.

Indiferent de climatul social, economic în care ne aflăm este vital să nu neglijăm factorii care contribuie la fericirea noastră și la sentimentul de satisfacție personală. (Raluca NICOLAE)

Vezi si

O specialistă în longevitate dezvăluie cinci obiceiuri simple pentru o viață mai lungă

Un medic specialist în longevitate își împărtășește strategia pentru o viață mai lungă, bazată pe …