Friday , July 1 2022

Riscul de cancer apare inainte de nastere

Riscul de a dezvolta cancer depinde de comportamentul mamei pân\ la momentul conceperii. Dac\ pân\ nu demult medicii asociau riscul de cancer cu genele poten]ialei victime [i modului de via]\ al unui om la maturitate, cercet\tori de la [coala de igien\ [i medicin\ tropical\ din Londra arat\ c\ un rol-cheie între factorii de risc îl are via]a femeii înainte de a aduce pe lume copii, a relatat luni Daily Mail.
Astfel, este vorba de fumat, abuz de alcool, alimenta]ie [i supraponderabilitate – noteaz\ publica]ia britanic\.
Oamenii de [tiin]\ recomand\ viitorilor p\rin]i s\ încerce s\ reduc\ riscul îmboln\virii de cancer în cazul copiilor pe care îi vor concepe. Pentru aceasta, viitoarele mame [i viitorii ta]i trebuie s\ se alimenteze cât mai natural posibil, consumând mai pu]in\ hran\ conservat\ [i procesat\, s\ încerce s\ evite expunerea la substan]e chimice cancerigene.
Femeile ar trebui s\ renun]e la fumat înainte de conceperea unui copil, deoarece fumul de tutun cre[te probabilitatea aducerii pe lume a unui bebelu[ cu greutate mic\ la na[tere, iar ace[tia – potrivit medicilor – recupereaz\ rapid în primii ani de via]\, sporind astfel riscul apari]iei unei boli oncologice mai târziu.
Femeile îns\rcinate ar trebui s\ evite [i consumul de alcool, dar s\ nu uite s\ ia doza zilnic\ de minimum 400 mg de acid folic, precum [i suplimente alimentare cu fier. În plus, în timpul sarcinii, femeile nu ar trebui s\ consume decât 150 de calorii zilnic în plus [i nu s\ ‘mânânce pentru doi’, deoarece în cazul feti]elor care cânt\resc la na[tere peste 4 kg riscul îmboln\virii de cancer mamar este mult mai mare. Fiecare 500 de grame în plus cresc cu 6% riscul apari]iei unei maladii oncologice.
Un efect benefic împotriva cancerului îl are al\ptatul la sân. Mamele care î[i hr\nesc copiii pân\ la [ase luni cu lapte matern le diminueaz\ considerabil riscul îmboln\virii de cancer mai târziu. t

Vezi si

Nutriția pe internet

Nutriția este un domeniu care a ajuns „la modă” din numeroase motive, unul din ele …