Tuesday , October 3 2023

Riscul de cancer apare inainte de nastere

Riscul de a dezvolta cancer depinde de comportamentul mamei pân\ la momentul conceperii. Dac\ pân\ nu demult medicii asociau riscul de cancer cu genele poten]ialei victime [i modului de via]\ al unui om la maturitate, cercet\tori de la [coala de igien\ [i medicin\ tropical\ din Londra arat\ c\ un rol-cheie între factorii de risc îl are via]a femeii înainte de a aduce pe lume copii, a relatat luni Daily Mail.
Astfel, este vorba de fumat, abuz de alcool, alimenta]ie [i supraponderabilitate – noteaz\ publica]ia britanic\.
Oamenii de [tiin]\ recomand\ viitorilor p\rin]i s\ încerce s\ reduc\ riscul îmboln\virii de cancer în cazul copiilor pe care îi vor concepe. Pentru aceasta, viitoarele mame [i viitorii ta]i trebuie s\ se alimenteze cât mai natural posibil, consumând mai pu]in\ hran\ conservat\ [i procesat\, s\ încerce s\ evite expunerea la substan]e chimice cancerigene.
Femeile ar trebui s\ renun]e la fumat înainte de conceperea unui copil, deoarece fumul de tutun cre[te probabilitatea aducerii pe lume a unui bebelu[ cu greutate mic\ la na[tere, iar ace[tia – potrivit medicilor – recupereaz\ rapid în primii ani de via]\, sporind astfel riscul apari]iei unei boli oncologice mai târziu.
Femeile îns\rcinate ar trebui s\ evite [i consumul de alcool, dar s\ nu uite s\ ia doza zilnic\ de minimum 400 mg de acid folic, precum [i suplimente alimentare cu fier. În plus, în timpul sarcinii, femeile nu ar trebui s\ consume decât 150 de calorii zilnic în plus [i nu s\ ‘mânânce pentru doi’, deoarece în cazul feti]elor care cânt\resc la na[tere peste 4 kg riscul îmboln\virii de cancer mamar este mult mai mare. Fiecare 500 de grame în plus cresc cu 6% riscul apari]iei unei maladii oncologice.
Un efect benefic împotriva cancerului îl are al\ptatul la sân. Mamele care î[i hr\nesc copiii pân\ la [ase luni cu lapte matern le diminueaz\ considerabil riscul îmboln\virii de cancer mai târziu. t

Vezi si

Descoperire neașteptată cu telescopul James Webb. Planete de dimensiunea lui Jupiter  „rătăcesc în perechi” prin spațiu

„Planete” de mărimea lui Jupiter care plutesc libere în spațiu, fără legătură cu vreo stea, …