Wednesday , May 18 2022

Risc de spitalizare redus cu 53% și de deces cu 91% în cazul infectării cu Omicron, față de Delta

Un amplu studiu american întreprins pe un număr de aproape 70.000 de persoane testate pozitiv la infecția cu SARS-CoV-2 a arătat un risc de spitalizare și de deces substanțial redus în cazul variantei Omicron comparativ cu Delta, iar aceasta independent de nivelurile de imunitate în creștere în rândul populației, informează AFP, citata de Agerpres.

Potrivit studiului, persoanele infectate cu Omicron aveau un risc înjumătățit (mai mic cu 53%) de a fi spitalizate față de cele contaminate cu Delta. În același timp, riscul de a ajunge la terapie intensivă s-a redus cu 74%, iar cel de deces cu peste 90%. Dintre cele mai mult de 52.000 de persoane infectate cu Omicron urmărite în acest studiu, niciuna nu a avut nevoie de aparat de respirație artificială. Pentru comparație, 11 pacienți dintre cei aproape 17.000 infectați cu Delta au trebuit conectați la un astfel de aparat. În plus, durata mediană a spitalizărilor a fost de 1,5 zile pentru Omicron și de aproape 5 zile în cazul infectării cu Delta. Această analiză a fost întreprinsă pornind de la datele sistemului spitalicesc din California al Kaiser Permanente (un consorțiu de îngrijire integrată), în cursul lunii decembrie, când ambele variante virale aveau o largă circulație.

Rezultatele sale vin să confirme datele acumulate de la populațiile altor țări, spre exemplu Africa de Sud sau Marea Britanie, dar și pe cele care au arătat – la experimentele pe animale sau ex-vivo (în afara corpului uman) – că Omicron are o rată mai mare de replicare în căile aeriene superioare (nas, gât) față de plămâni, unde se declanșează formele grave de COVID-19. Studiul american, care nu a fost deocamdată supus procedurii de peer-review, a fost realizat de cercetători de la Universitatea Berkeley din California, Kaiser Permanente și Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC). ‘Studiul a luat în calcul parametri importanți precum vârsta, sexul, infectările anterioare cu SARS-CoV-2, statutul vaccinal și comorbiditățile’, a declarat miercuri directoarea CDC, Rochelle Walensky, citând pe larg din acest studiu într-o conferință de presă.

Rezultatele arată că varianta Omicron este ‘intrinsec mai puțin gravă’ decât Delta, nu doar că persoane care au fost imunizate (după o infectare anterioară sau printr-un vaccin) o contractează, explică studiul.

De altfel, chiar dacă studiul a constatat o eficacitate a vaccinurilor mai redusă contra infectărilor cu Omicron, s-a observat că protecția a rămas considerabilă împotriva formelor grave de boală. Cu toate acestea, Rochelle Walensky a subliniat că infecțiozitatea foarte ridicată a variantei Omicron duce în mod automat la un număr mare de spitalizări, punând sub presiune un sistem medical al cărui personal a fost deja supus la grea încercare în ultimii doi ani. Statele Unite înregistrează în această perioadă o medie de 750.000 de cazuri noi de infectare și circa 1.600 de decese pe zi. În spitalele americane se află acum un număr record de peste 150.000 de persoane infectate cu SARS-CoV-2.

Vezi si

Studiu: Persoanele anxioase pot fi depistate după mers

Persoanele anxioase pot fi identificate doar după felul în care merg, au descoperit oamenii de …