Thursday , April 25 2024

Retinopatia diabetică

dr cobuz

Diabetul zaharat (DZ) nu ar fi o stare atât de gravă, pe cât este, dacă nu ar avea consecințe negative majore: scurtarea duratei de viață, în medie cu 10 ani, și înrăutățirea ei prin hiperglicemia cronică care contribuie, în mod decisiv, la apariția complicațiilor specifice, cele care determină creșterea mortalității și morbidității acestei îngrijorătoare condiții patologice. Retinopatia diabetică este rezultatul modificărilor vasculare și tisulare ce se produc în structura retinei, fiind cea mai gravă manifestare oculară a diabetului zaharat, afectând teritoriul microcirculației retiniene. Prevalența este dependentă de durata de evoluție a diabetului zaharat, apariția ei la cazurile cu vechime sub 10 ani fiind foarte rară, în timp ce la cazurile cu vechime peste 20 de ani, aproape toți pacienții prezintă un anume grad de afectare retiniană.

Unii dintre factorii de risc pentru retinopatia diabetică precum terenul genetic, vârsta la debutul diabetului, durata de evoluție a bolii – nu pot fi controlați, dar alții precum dislipidemiile, controlul glicemic, fumatul etc., pot fi abordați în vederea scăderii riscului de a dezvolta retinopatie. La pacienții cu debutul DZ tip 1 înaintea vârstei de 30 de ani, incidența retinopatiei este de 50%, iar după 30 de ani, de 90%. Un control glicemic adecvat, apreciat prin valoarea hemoglobinei glicozilate (HbA1c) sub 7%, întârzie apariția retinopatiei diabetice cu ani de zile. Neovascularizația retinei este una dintre cele mai grave leziuni vasculare din cadrul retinopatiei diabetice, existența sau absența neovaselor marcând cele două mari forme de retinopatie diabetică: proliferativă și neproliferativă.

Depistarea precoce a reti­nopatiei diabetice: Toți pacienții cu DZ sunt supuși pericolului de a dezvolta, în timp, retinopatie diabetică. Necesitatea depistării precoce a manifestărilor severe de retinopatie diabetică impune includerea acestor pacienți într-un program riguros de screening. Metoda de screening cea mai eficientă, din punct de vedere al raportului cost-accesibilitate-beneficii, este examenul fundului de ochi, realizat prin oftalmoscopie directă.

Diagnosticul retinopatiei diabetice: Toți pacienții cu DZ, dar mai ales cei cu durată îndelungată a bolii sau cu control glicemic rău, trebuie avertizați asupra riscului pierderii vederii. În cadrul consultațiilor ei sunt chestionați sistematic despre eventualele simptome ca de exemplu: scăderea acuității vizuale, pentru aproape sau departe, încețoșarea vederii, cercuri luminoase în jurul punctelor de lumină, linii sau puncte care se mișcă în fața privirii. Vederea încețoșată poate fi simptomul prevestitor al edemului macular sau expresia clinică a cataractei. Diagnosticul de retinopatie diabetică se stabilește pe baza examinării oftalmologice a retinei, examinare care se face prin oftalmoscopie directă sau indirectă.

Tratamentul: Nu exista vindecare în cazul retinopatiei diabetice, cu toate acestea laserterapia (fotocoagularea) este eficientă în prevenirea pierderii vederii dacă se practică înainte ca retina să sufere leziuni severe. Extragerea chirurgicală a corpului vitros (vitrectomia) se face atunci când apar hemoragii intravitroase sau în cazul dezlipirii de retina. Tratamentul retinopatiei este eficient în prevenirea, întârzierea și reducerea pierderii vederii, dar nu realizează o vindecare. Persoanele care au fost tratate pentru retinopatie sunt monitorizate frecvent de medicul oftalmolog.

Există anumiți pași care pot fi urmați pentru a preveni pierderea vederii în urma retinopatiei diabetice: controlul periodic al glicemiei și al tensiunii arteriale, examinarea periodică oftalmologică (scre­ening-ul retinopatiei diabetice nu previne apariția bolii, dar ajută la evitarea apariției complicațiilor și indică tratamentul precoce), reducerea nivelelor colesterolului seric, evitarea fumatului, evitarea efortului fizic excesiv (anumite activități, de genul ridicării de greutăți sau sporturi de contact, pot determina hemoragii la nivelul globului ocular în momentul impactului, sau din cauza presiunii crescute).

Explozia diabetului zaharat și a principalelor sale complicații cronice micro- și macrovasculare reprezintă una dintre marile probleme de sănătate publică. Impactul medical, social și economic al acestui fenomen este uriaș. Cos­turile directe și indirecte ale diabetului și ale complicațiilor sale, precum și scăderea lun­gimii vieții și calitatea ei au consecințe economice considerabile. Terapia adecvată întârzie apariția primei com­plicații cu aproximativ 15 ani. Prin terapia intensificată a controlului gli­­­cemic, aceste complicații pot fi reduse cu peste 75%. Pentru politicieni și specialiștii în sănătate publică, este o sugestie de a investi în sănătatea primară a diabetului zaharat. Pentru clinicieni provocarea este de a crea strategii cost eficiență și de a realiza o asistență de înaltă calitate a  pacientului cu diabet zaharat.

 Claudiu COBUZ, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabo­lice. Lector universitar. Doctor în științe medicale. email: cobuzclaudiu@ yahoo.com

 

Vezi si

Cel mai îndepărtat obiect fabricat de oameni transmite din nou din spațiu către Pământ

Sonda Voyager-1 transmite din nou date spre Pământ. Luni de zile, NASA nu a mai …