Saturday , April 13 2024

Renunţarea la fumat te face mai fericit

tigara

Renunţarea la fumat are efect benefic asupra moralului, chiar mai accentuat decât medicamentele antidepresive, conform unui studiu publicat în ultimul număr al revistei British Medical Journal (BMJ), transmite AFP.

O echipă de oameni de ştiinţă din Marea Britanie a analizat 26 de studii în acest domeniu şi a ajuns la concluzia că efectele psihologice ale renunţării la fumat pot fi “echivalente sau chiar mai bune” decât efectele unui tratament împotriva anxietăţii cu medicamente antidepresive.

Fumătorii care au participat la aceste studii aveau un “un grad moderat de dependenţă”, o medie de vârstă de 44 de ani şi fumau între 10 şi 40 de ţigări pe zi. Eşantionul era format în proporţie de 48% din bărbaţi.

Subiecţii au fost intervievaţi înainte de tentativa de a se lăsa de fumat şi apoi din nou, la un interval cuprins între 6 săptămâni şi 6 luni de la această tentativă.
Cei care au reuşit să se lase de fumat erau mai puţin deprimaţi, mai puţin anxioşi şi stresaţi şi aveau o perspectivă mai bună asupra vieţii decât cei care nu au reuşit să se lase.

Ameliorarea stării de sănătate psihică a fost evidentă chiar şi în cazul subiecţilor care aveau probleme de anxietate şi legate de stres, imediat după ce au renunţat la fumat.

Intervievată de AFP, coordonatoarea acestui studiu, Genma Taylor de la Universitatea din Birmingham, a declarat că speră ca aceste concluzii să contribuie la prăbuşirea mitului fals că fumatul ar avea virtuţi antistres, relaxante.

“Dacă îi comparăm pe fumători cu nefumătorii, în ceea ce priveşte starea psihică, observăm o mai bună sănătate mentală la nefumători”, a precizat ea.

Conform cifrelor furnizate în luna iulie a anului trecut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), fumatul ucide în fiecare an aproape 6 milioane de oameni, iar numărul victimelor anuale ale tutunului ar putea ajunge la 8 milioane până în 2030.

Vezi si

Fumatul duce la creșterea grăsimii “ascunse”, stocată profund în abdomen

Fumatul duce la creșterea grăsimii viscerale, un tip de grăsime periculoasă care se acumulează în …