Wednesday , April 24 2024

Puterea exemplului

“Cei care nu își pot schimba gândirea, nu pot schimba nimic”. George Bernard Shaw

Într-o societate ideală, toate problemele sunt rezolvate de către stat, dar după cum bine știm, acest aspect este irealizabil.

În momentul în care dorim să apară îmbunătățiri considerabile în societatea în care trăim, nu este de ajuns să ne bazăm strict pe organele abilitate cu putere de decizie.

Acestea au rolul lor, dar în anumite circumstanțe acestea nu fac față din punct de vedere logistic multitudinii de probleme ce apar de la o zi la alta, mai ales în acest context pandemic și în general.

Chiar dacă se iau măsuri în toate ariile ce privesc societatea, dacă acestea nu sunt respectate și nu se asigură mentenanța necesară din diverse motive (neputință, nepăsare, dezinteres sau din cauza sentimentului de copleșire creat), nu putem vorbi de o schimbare pe termen lung.

Dacă îți dorești o lume mai bună, mai curată, mai firească, dar nu acționezi, acest fapt are același efect ca a te împușca singur în picior, mai specific, ai eliminat orice posibilitate ca dorința ta de a vedea lucruri pozitive în jurul tău să se materializeze.

Este absolut FIRESC să simți frustrare/dezamăgire și “să te apuce nervii” când vezi în jurul tău haos, oameni pe care nu îi interesează dacă orașul în care trăiesc este curat sau nu, care aruncă gunoaie peste tot, persoane care suferă de boli și pe care ai dori să le ajuți, dar nu poți întotdeauna, oameni care muncesc, dar cărora nu le sunt recunoscute drepturile, animale neglijate, și lista poate continua.

De aceea este important ca cetățeanul de rând să își exercite rolul din punct de vedere civic, din dorința unui viitor mai bun și pentru nevoia de tot ce înseamnă firesc în viața individului si a societății.

În momentul în care vom înțelege acest aspect, se vor produce schimbări majore. Puterea schimbării este direct proporțională cu numărul cât mai mare de oameni care se implică și acționează în același timp.

Mentalitatea caracterizată prin ideea că a acționa sau a face ceva în privința binelui societății este de prisos, că nu va avea efect sau că este “sub nivelul” unei persoane să facă așa ceva este o cale sigură către distrugere sau către stagnarea evoluției societății.

În general oamenii necesită motivație sau o asigurare a faptului că ceea ce fac va avea efect pe termen lung (mai specific, să nu simtă că efortul lor este nul). În fiecare societate există “o mână de oameni” care au un impact benefic major pentru viitorul sau protecția multor domenii sau concepte ce țin de viață, sanitare, cultură etc.

Nu permiteți negativității personale sau a celor din jur să vă “polueze” creierul cu gânduri care au ca și consecință stagnarea. Faceți-vă un favor și puneți aceste gânduri și persoane pe mut în mintea dumneavoastră. Nu le dați putere deoarece dacă permiteți negativității să prospere, nimic nu se va schimba vreodată cu adevărat.

Din păcate oamenii sunt mai receptivi (reacționează mai rapid) la lucruri care le provoacă frică sau le creează o stare negativă. Avem tendința de a schimba ceva când are loc o întâmplare ce ține de hazard.

Pentru a fi proactivi și cu adevărat eficienți pe termen lung, conduita preventivă este cea care ar trebui abordată. Dacă observați că nu se modifică în bine un anumit aspect din societate, exercitați-vă dreptul civic și ajutați cum puteți dumneavoastră mai bine.

Și acțiunea unui SINGUR om poate schimba cursul unei probleme și o poate rezolva, dar acționati în mod POZITIV.

Evitați acțiunile segregate care au o cauză ce ține de vendete personale (evitați acțiunile făcute cu scopul de a vă răzbuna pe sistem, care creează haos și anarhie).

Nu veți face decât să atrageți energie negativă în viața dumneavoastră (efectul bumerang-ului sau, în termeni populari, “ce semeni, aceea vei culege”).

Fiecare individ are o karmă proprie. Divinitatea sau Universul ne trimite tuturor lecții/evenimente/diverse situații ca urmare a faptelor noastre pozitive sau negative.

Problemele din fiecare societate sunt la nivel “macro” și trebuie gestionate cât se poate de eficient.

De aceea, nu deveniți și dumneavoastră o plagă în plus, pe lângă o rană care deja are hemoragie continuă. Aveți să deveniți parte din soluție.

Fiți conștient de capacitatea dumneavoastră de a schimba ceva în mediul în care trăiți. Veți fi surprins de cât de multe aspecte se pot schimba dacă alegeți să acționați.

Găsiți un “rolemodel” (model de urmat, persoană pe care o admirați cu adevărat) și urmăriți activitatea acesteia în privința activităților pozitive pentru schimbarea societății, și încercați să le implementați și în viața dumneavoastră).

Chiar dacă nu întotdeauna veți simți că acțiunile dumneavoastră au efect, important este să fiți consecvent și să nu renunțați niciodată să faceți lucruri bune.

Puterea oamenilor se amplifică atunci când acțiunile acestora se diversifică și cresc în număr.

Și cel mai important aspect, uitați un proverb cu tâlc în privința consecvenței: “apa trece, pietrele rămân”. Rămâneți focusat pe drumul dumneavoastră și aveți încredere în schimbarea pe care o puteți aduce. (Raluca NICOLAE)

Vezi si

Stresul termic dăunător pentru sănătate este în creștere în Europa

Europa se confruntă din ce în ce mai des cu episoade de căldură atât de …