Friday , March 29 2024

Psihologia filmelor

“Filmele sunt oglinzi din loc în loc pictate.”  Ettore Scola

Deși din punct de vedere psihologic, vizionarea unui film/serial este o activitate pe care o preferăm din motive preponderent legate de divertisment personal (entertainment), industria cinematografică ne-a oferit contextul perfect pentru a ne înțelege mai bine anumite laturi/procese ale vieții lăuntrice.

Gary Solomon (medic specialist în sănătate publică și profesor de psihologie la Community College din Nevada) a specificat faptul că filmele sunt o formă de terapie deoarece ajută la ameliorarea stresului, ne ajută să privim lucrurile dintr-o perspectivă diferită și nu în ultimul rând ne ajută să observăm aspecte pe care poate le-am neglijat până acum sau nu eram pregătiți să le acceptăm.

Birgit Wolz, autoarea cărții “The Cinema Therapy Workbook: A Self-Help Guide to Using Movies for Healing and Growth”, vorbește despre modul în care oamenii sunt capabili să se cunoască pe ei înșiși mai bine prin receptivitatea lor la anumite personaje sau scene din filmele pe care le vizionează (mai specific anumite caracteristici ale personajelor sau evenimente din filmele/serialele la care sunt expuși spectatorii, pot contribui la o mai bună cunoaștere a propriei persoane prin similaritățile observate dintre film și viața personală a acestora, având ca și rezultat o eliberare emoțională la un anumit nivel).

În privința preferințelor cinematografice, afinitatea pentru filmele de groază, spre exemplu, are o explicație științifică: când vizionăm un film de groază, creierul percepe această situație ca pe un scenariu de risc (datorită fricii pe care o simțim) și ni se activează instinctul de “fight or flight” (luptă sau fugi), ne crește nivelul de adrenalină, proces care poate crea dependență.

Din punct de vedere evolutiv, frica a creat o reacție la nivel hormonal care a obligat oamenii să se adapteze din punct de vedere al forței și agilității (când vizionăm un film care prezintă scene care ne induc o stare de groază, creem o reacție la nivel hormonal pe care vom dori ulterior să o resimțim).

Desigur, reacțiile la aceste tipuri de filme diferă de la persoană la persoană în funcție de gradul de suportabilitate al acestora și de modul în care acestea răspund la stimuli vizuali cu o încărcătură emoțională puternică.

Nu este un secret faptul că foarte multe filme și seriale sunt inspirate din experiențele de viață ale regizorilor (unele traumatizante), dar care au contribuit la magnitudinea mesajelor și simbolurilor transmise prin această formă de exprimare creativă.

Persoanele care au reușit să își canalizeze suferința și să o utilizeze la nivel inspirațional/creativ și au  fost perseverente în acest demers, au reușit să creeze capodopere cinematografice.

Un exemplu concret în acest sens este Alfred Hitchcock, un geniu al industriei cinematografice care se presupune că ar fi transpus în filmele sale anumite experiențe din viața de tânăr care l-au marcat în mod profund, dar și anumite percepții legate de propria persoană.

Faptul că Alfred Hitchcock a reușit să utilizeze în mod creativ, dar și calculat aceste experiențe ca inspirație pentru filmele sale, și în același timp bazându-se pe experiza sa în domeniu, a revoluționat genul cinematografic din care a făcut parte și a avut și are un loc de cinste în memoria colectivă a fanilor săi.

Filmele și serialele, precum și cărțile sunt necesare în viața unui individ deoarece pot avea un rol catharctic (purificator).

Reprezintă contextul perfect pentru a ne elibera de energiile negative acumulate și în același timp este un bun prilej de socializare și de aprofundare a gusturilor personale. (Raluca NICOLAE)

Surse: www.reginamaria.ro; www.descopera.ro; www.rador.ro

Vezi si

Dr. Cobuz: Alimentația în post

Dacă pornim de la explicația cuprinsă în DEX- postul reprezintă interdicția de a mânca unele …