Sunday , April 28 2024

Psihiatru despre fața nevăzută a Crăciunului: “Mulți se confruntă cu presiuni financiare, singurătate sau conflicte familiale”

Sezonul sărbătorilor de iarnă, adesea prezentat ca un simbol al bucuriei, festivității, liniștii și păcii interioare, ascunde o poveste mai profundă și mai complexă, care adesea se transformă într-o sursă de stres și anxietate întrucât așteptările ridicate legate de cadourile perfecte, masa festivă ideală și decorarea casei pot crea o presiune enormă, afirmă dr. Bianca Augusta Oroian, medic psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie “Socola” Iași.

În timp ce pentru mulți această perioadă este sinonimă cu împlinirea, întâlnirile de familie și sărbătorile, pentru unii prezintă o serie de provocări emoționale mai puțin vizibile, dar cu un profund impact.

“Accentul pus pe întâlnirile familiale și sociale în timpul sărbătorilor poate, paradoxal, accentua sentimentele de singurătate și izolare pentru multe persoane. Aceasta este o realitate resimțită în mod particular de vârstnici, persoanele singure sau cei care se află departe de familie”, explică psihiatrul pentru Agerpres.

Specialistul mai spune că persoanele care nu au parteneri sau un cerc social extins pot simți o presiune și mai mare de izolare într-o perioadă în care societatea celebrează conexiunile și relațiile.

“Pentru cei care trăiesc departe de familie, din motive legate de muncă, educație sau alte circumstanțe, sărbătorile pot acutiza distanța și separarea, accentuând sentimentele de singurătate. Multe persoane se confruntă cu realitatea solitudinii în această perioadă, care poate fi în contradicție cu mesajele omniprezente de fericire și comunitate. În acest context, încurajăm participarea la evenimente comunitare sau activități de grup, care pot fi benefice în reducerea sentimentelor de izolare. Totodată, activitățile de voluntariat pot fi o modalitate eficientă de a combate singurătatea, oferind un sentiment de scop și conectare cu alții”, afirmă Bianca Augusta Oroian.

Ea a ținut să precizeze că perioada sfârșitului de an poate fi extrem de stresantă și plină de anxietăți din cauza presiunilor legate de pregătirile pentru sărbători, tensiunilor financiare și adunărilor sociale.

“Această perioadă, deși ar trebui să fie una de bucurie și relaxare, adesea se transformă într-o sursă de stres și anxietate. Așteptările ridicate legate de cadouri perfecte, mese festive ideale și decorarea casei pot crea o presiune enormă”, precizează psihiatrul ieșean.

Potrivit acesteia, pregătirile pentru sărbători, inclusiv gătitul, curățenia și organizarea evenimentelor, pot fi uneori copleșitoare.

“Presiunea de a cumpăra cadouri pentru familie și prieteni poate duce la dificultăți financiare, mai ales în condițiile economice actuale”, spune dr. Bianca Augusta Oroian.

Stresul sărbătorilor afectează în mod deosebit femeile, care adesea sunt responsabile cu gestionarea planificării și pregătirilor pentru această perioadă, conform Institutului American de Stres.

“Este important să ne amintim că sărbătorile nu trebuie să fie perfecte. Setarea unor așteptări realiste poate diminua presiunea simțită. Este esențial să nu uităm de nevoile noastre personale, să găsim timp pentru relaxare și pentru activități care ne aduc bucurie. De asemenea, împărtășirea sentimentelor și preocupărilor noastre cu prietenii de încredere, familia sau un consilier profesional ne poate oferi alinare și perspective noi”, explică ea.

Totodată, presiunea societății și așteptările nerealiste ne pot influența în perioada sărbătorilor de iarnă.

“Societatea, adesea, descrie un tablou idealizat al sezonului sărbătorilor – unul plin de adunări perfecte, cadouri și beatitudine. Această reprezentare poate crea așteptări nerealiste, mai ales pentru cei care simt că experiențele lor nu corespund acestor idealuri. Există numeroase postări în social media cu vacanțe perfecte, locuri parcă desprinse din povești, experiențe inedite, lucruri care pot amplifica sentimentele de inferioritate sau devalorizare ale unor oameni care simt că viața lor poate nu va arăta niciodată în acel fel. Dar mulți indivizi se confruntă cu presiuni financiare, singurătate sau conflicte familiale, care contrastează puternic cu portretizarea acestui sezon de către societate. Această discrepanță poate duce la sentimente de inadecvare, stres suplimentar și izolare”, arată dr. Oroian.

Însă, susține aceasta, sărbătorile de sfârșit de an se transformă într-o perioadă de doliu și de tristețe intensă pentru cei care au pierdut pe cineva drag.

“Contrastul dintre sentimentele personale de pierdere și atmosfera generală de sărbătoare poate fi deosebit de strident. Acești oameni se pot simți copleșiți de tristețe și nostalgie, resimțind durerea pierderii chiar mai intens în acest context. Sărbătorile adesea readuc amintiri ale momentelor petrecute cu persoanele pierdute, făcând ca absența acestora să fie simțită și mai puternică”, declară Augusta Oroian.

Dincolo de toate acestea, pentru fiecare dintre noi sfârșitul de an este un moment al bilanțurilor.

“Finalul de an aduce cu sine un bilanț, ne gândim la ce am realizat, câte obiective am bifat din câte ne-am propus, dar de multe ori ne fixăm mai degrabă pe ce nu am dus la bun sfârșit sau la planurile care nu s-au concretizat. Acest lucru poate amplifica sentimentul de inferioritate, ne poate afecta stima de sine și ne poate dezechilibra. Deși la final de an unii dintre noi gândim pragmatic, preocupându-ne de aspectele practice ale anului trecut, poate nevoile noastre ar fi altele: un moment petrecut doar cu noi, cu gândurile și emoțiile noastre, departe de vacarm, de agitație și aglomerație. Un moment în care să evaluăm anul care a trecut, să mulțumim pentru lucrurile bune care s-au întâmplat sau pentru lecțiile pe care le-am învățat din evenimentele mai puțin plăcute”, mai spune psihiatrul. (Agerpres)

Vezi si

Un vaccin ARNm împotriva cancerului de piele, testat în faza a 3-a la Londra

Primul vaccin personalizat din lume pe bază de ARN mesager împotriva melanomului – care are …