Sunday , December 4 2022

Prof. Gh. Mencinicopschi demolează mitul dietelor: “Alimentele interacţionează cu genele noastre”

dieta

Aproape toată lumea urmează sau a urmat vreo dietă. Că este auzită la coafor, a folosit-o vreo amică, este luată de pe internet sau o recomandă vreun “specialist”, orice dietă care exclude unele alimente produce dezechilibre în organism. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, susţine că nu există diete, ci un stil de viaţă.

Bazate exclusiv pe proteine, pe fructe şi legume sau disociate, dietele asigură pierderea câtorva kilograme care vor fi recuperate la fel de rapid cum au fost date jos, dar produc dezechilibre în organism.

“Ketogenica” nu trebuie ţinută mult

“Dieta ketogenică a fost inventată prin anul 1900, se bazează pe un aport mare de grăsimi şi vizează înlocuirea glucozei cu ketone – compuşi rezultaţi în urma descopunerii grăsimilor. Iniţial, era folosită pentru tratarea epilepsiei la copii şi avea rezultate. Ajută la slăbit pentru că menţine insulina scăzută, însă trebuie consumate şi legume, şi cereale integrale. Nu asociaţi carne cu alimente ce conţin amidon şi zaharuri şi nu consumaţi cereale seara. Dieta ketogenică nu trebuie ţinută strict şi pe termen lung”, susţine prof. Mencinicopschi.

“Vegana” creează dezechilibre

“Persoanele care optează pentru o dietă vegană, bazată doar pe fructe şi legume, nu ţin, practic, o dietă, ci urmează o cură de detoxifiere. Aceasta trebuie ţinută o perioadă scurtă de timp pentru că altfel creează grave dezechilibre în organism. Legume înseamnă zarzavaturi. Cartofii nu sunt legume, ci amidonoase, la fel ca şi cerealele integrale, porumbul şi orezul. Fasolea, lintea, soia şi mazărea sunt proteaginoase, o «carne vegetală»”, explică specialistul.

“Disociata” înseamnă autointoxicare

“Dietele disociate sporesc riscul de autointoxicare a organismului. Nu este normal să consumi trei zile doar carne sau doar proteine. Te vei constipa, iar organismul se va resimţi în urma excluderii fibrelor din alimentaţie”, afirmă prof. Mencinicopschi.

Detalii pe ring

Vezi si

OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus

Directorul OMS avertizează că o nouă variantă îngrijorătoare a COVID ar putea apărea

Lipsa supravegherii infecțiilor cu coronavirus ar putea duce la apariție unei noi variante „îngrijorătoare”, spune …