Wednesday , February 8 2023

Primul zbor al elicopterului Ingenuity pe planeta Marte a fost amânat din cauza unei probleme tehnice

O defecțiune de ultim moment a amânat decolarea elicopterului Ingenuity pe planeta Marte. Aceasta ar fi trebuit să aibă loc astăzi, dar NASA a transmis că a reprogramat primul zbor experimental după data de 14 aprilie. De vină ar fi o problemă tehnică apărută în timpul unui test al rotoarelor.

În timpul testului, Ingenuity trebuia să își rotească elicele cu viteză maximă, în timp ce se afla pe sol. Cele două elice ar fi trebuit să se rotească în sensuri opuse cu mai mult de 2.500 de rotații pe minut – de aproximativ opt ori mai repede decât elicea unui elicopter pe Pământ.

Atmosfera marțiană are doar 1% din densitatea atmosferei Pământului, ceea ce face ca zborul micului elicopter Ingenuity să fie echivalentul zborului la o înălțime de trei ori mai mare decât a Everestului.

Testul a fost întrerupt brusc de un cronometru care a oprit secvența de comandă pentru fiecare etapă a testului. Oprirea a avut loc în timp ce secvența de comandă încerca să treacă computerul de zbor al elicopterului de la modul „pre-zbor” la modul „zbor”.

„Temporizatorul de supraveghere supraveghează secvența de comandă și alertează sistemul cu privire la orice potențiale probleme”, potrivit NASA.

Pentru primul său zbor, Ingenuity ar trebui să se ridice în jur de 3 metri în aer, să plutească, apoi să se coboare în siguranță înapoi la sol. Dacă acest lucru merge bine, drona ar putea încerca până la patru zboruri din ce în ce mai dificile.

Cu toate acestea, elicopterul de aproape două kilograme şi de mărimea unei mingi de fotbal este în stare bună, iar decolarea sa, odată realizată, va reprezenta o premieră în istoria omenirii.

Săptămâna aceasta, micul aparat a supraviețuit primei nopți de unul singur, după ce a ieșit din interiorul roverului Perseverance.

Poate părea un lucru neînsemnat, dar temperaturile pot scădea până la minus 90 de grade Celsius pe suprafața lui Marte. Prin urmare, exista riscul ca bateriile și componentele electrice să înghețe sau să crape.

Vezi si

Dr. Cobuz: Relația sănătate – boală

Starea de bine, așa cum o definește Organizația Mondială a Sănătății nu este condiționată doar …