Tuesday , June 18 2024

Primul factor de risc genetic asociat cu migrenele obisnuite, descoperit de cercetatori

Primul factor de risc genetic asociat cu formele obisnuite de migrena a fost descoperit de geneticieni, fapt care ar putea conduce la punerea la punct a unor noi terapii eficiente impotriva acestei afectiuni dureroase, informeaza AFP.

Cercetatorii, al caror studiu a fost publicat in revista Nature Genetics, au examinat profilul genetic pentru peste 50.000 de persoane, pentru a putea face o comparatie intre oamenii care sufera de migrena si celelalte persoane.

Astfel, oamenii de stiinta au identificat o mica variatie a ADN-ului care cauzeaza o crestere cu o cincime a riscului de aparitie a migrenei.

Pe plan mondial, zilnic, aproximativ 300 de milioane de persoane sufera din cauza migrenelor.

Studiul a fost coordonat de Aarno Palotie, directorul unui consortiu international din cadrul companiei britanice Trust Sanger Institute.

O legatura de ordin genetic a fost deja pusa in evidenta pentru anumite forme rare de migrena, insa acest studiu a evidentiat pentru prima oara un factor genetic asociat cu formele obisnuite ale acestei afectiuni.

Variatia genetica RS1835740 este situata pe cromozomul al 8-lea, intre doua gene – PGCP si MTDH/AEG-1. Aceasta variatie genetica regleaza nivelul de glutamat, o substanta care joaca rolul de “mesager” intre neuroni. Acumularea de glutamat in zona in care au loc sinapsele dintre neuroni ar putea avea un rol declansator pentru crizele de migrene. Daca aceasta teorie se confirma, impiedicarea formarii acestor acumulari ar putea deveni tinta unor noi terapii promitatoare, considera autorii studiului.

Aceasta variatie altereaza gena MTDH/AEG-1, care efecteaza la randul ei gena EAAT2. Aceasta din urma controleaza productia unei proteine ce permite evacuarea glutamatului din zona jonctiunilor nervoase cerebrale. Aceasta proteina a fost deja asociata in trecut cu epilepsia, schizofrenia si diverse tulburari de anxietate.

In Europa, 17% dintre femei si 8% dintre barbati sufera de migrene.

Vezi si

Dr. Cobuz: Dieta de vară

În acest interval bioritmurile celulare se intensifică, energia se amplifică. Roșul este culoarea asociată acestui …

One comment

error: