Friday , January 28 2022

Prima terapie care corecteaza erorile genetice aprobata de Comisia Europeana

Un tratament care corecteaza erorile din codul genetic a fost pentru prima oara aprobat pentru comercializare in Europa.

Comisia Europeana a dat unda verde folosirii si comercializarii tratamentului Glybera, ceea ce inseamna ca poate fi aplicat oriunde in granitele Uniunii Europene, relateaza BBC.

Este vorba de un tratament pentru o boala rara, care face ca organismul sa nu poata digera optim grasimile. Producatorii spun ca tratamentul va fi disponibil incepand de anul viitor.

Un astfel de tratament este menit sa gaseasca si sa indrepte erorile ce ar putea exista in codul genetic. Pana la gasirea acestui tratament, in cadrul testelor, pacientii cu astfel de erori in codul genetic s-au imbolnavit de leucemie, iar in cadrul unui studiu amplu realizat in SUA, un copil a murit.

In organismul celor cu astfel de erori genetice, grasimea se acumuleaza in sange, ducand la dureri abdominale si inflamatii ale pancreasului (pancreatita) care ajung sa ameninte insasi viata. Singura sansa de supravietuire o reprezinta o dieta extrem de saraca in grasimi.

Terapia, pusa la punct de UniQure, ar putea fi folosita pentru cei grav bolnavi inca de la sfarsitul lui 2012. Ea urmeaza sa fie aprobata in SUA si Canada.

Vezi si

Expunerea treptată și precoce, o pistă promițătoare pentru depășirea alergiei la arahide 

Obișnuirea treptată și precoce cu arahidele a copiilor alergici la acestea ar putea ajuta sistemul …