Friday , December 9 2022

Prima persoană care va atinge 150 de ani s-a născut deja

Prima persoană care va atinge 150 de ani s-a născut deja, potrivit unor oameni de ştiinţă. Mai mult, Aubrey De Grey este de părere că primul om care va trăi 1.000 de ani se va naşte şi el în curând, scrie Daily Mail.

Aubrey De Grey, gerontolog şi director ştiinţific la o fundaţie care se ocupă cu cercetări asupra longevităţii, susţine că doctorii vor avea în curând instrumentele necesare pentru ‘vindecarea’ bătrâneţii. Acest lucru se va realiza, potrivit lui, prin alungarea tuturor bolilor şi lungirea vieţii pe timp nedeterminat.

Dr De Grey arată: ‘Aş fi de părere că avem şanse 50/50 să controlăm medical îmbătrânirea în următorii 25 de ani.’ Medicul britanic spune că va veni o vreme când oamenii vor merge la doctor periodic pentru ‘întreţinere’, care va include terapii genetice, terapii cu celule stem, stimularea imunităţii şi o serie de alte tehnici medicale avansate, destinate să-i păstreze în formă.

Dr De Grey descrie bătrâneţea ca pe o acumulare pe întreg parcursul vieţii de diverse tipuri de alterări moleculare şi celulare în corp. Cu câtă vreme şi cât de repede va creşte speranţa de viaţă – este o problemă dezbătută pe larg în prezent, însă tendinţa este clară. În fiecare an se adaugă la speranţa de viaţă trei luni în medie, iar experţii apreciază că pe glob vor exista un milion de centenari în 2030. Pentru comparaţie, cea mai bătrână persoană din lume înregistrată până în prezent a murit la 122 de ani şi în Japonia existau peste 44.000 de centenari în 2010.

Dr De Grey împarte tipurile de degradare produse de îmbătrânire în şapte mari categorii, pentru care s-ar putea dezvolta tehnici reparatorii dacă ideea lui privind ‘întreţinerea’ va deveni realitate. ‘Terapia cu celule stem este parte a acestui proces, fiind destinată să repare un anumit tip de degradare – pierderea de celule, atunci când acestea mor şi nu sunt înlocuite automat. Procedeul se află acum în teste clinice (pe oameni)’, spune doctorul.

Afecţiunile cardiovasculare sunt cauza principală a deceselor legate de vârstă, iar cercetătorii mai au un drum lung de parcurs până să ofere remedii.

Aubrey De Grey este de părere că prima persoană care va trăi 1.000 de ani se va naşte probabil în mai puţin de 20 de ani după ce primul om va ajunge la 150.

Vezi si

OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus

Directorul OMS avertizează că o nouă variantă îngrijorătoare a COVID ar putea apărea

Lipsa supravegherii infecțiilor cu coronavirus ar putea duce la apariție unei noi variante „îngrijorătoare”, spune …