Wednesday , April 24 2024

Previziuni fabuloase despre viitor

viitor

Omenirea a ajuns la un blocaj in acest secol, iar viitorul civilizatiei ar putea fi rezultatul ecosistemelor distruse si masinilor malefice sau un paradis al vietii vesnice si a culturii intergalactice.

Previziunile despre viitor ale savantilor includ lucruri fabuloase pentru urmatorii 100 de ani.

Evolutiile tehnice ar putea provoca daune catastrofale sau ar putea salva umanitatea, relateaza Live Science. La un simpozion desfasurat la Biblioteca Congresului din Washington, Statele Unite, cu privire la longevitatea civilizatiei umane, mai multi savanti s-au lansat in idei despre viitor.

Iata, mai jos, cinci dintre viziunile enuntate, ce par de domeniul stiintifico- fantastic.

Catastrofa climatica

Nu e de mirare ca, in prezent, cresterea nivelului de dioxid de carbon reprezinta o amenintare majora pentru clima Pamantului. “Cu exceptia cazului in care omenirea va limita drastic amprenta de carbon, planeta va continua sa se incalzeasca, schimbarile climatice vor deveni mai frecvente si multe specii si comunitati umane vor disparea”, a spus Ken Caldeira, cercetator din cadrul Departamentului de ecologie globala de la Institutul Carnegie.

Oamenii nu pot avea o relatie stabila si sanatoasa cu biosfera, considera Caldeira. “Oamenii au evoluat ca niste vanatori-culegatori, sensibili la nevoile lor, ale familiei si prietenilor apropiati.

Dar acum, ei au creat o lume dominata de tehnologie, mai degraba decat de natura. Daca nu sunt luate masuri urgente pentru a stopa schimbarile climatice globale, nu stim ce efect ar putea avea asupra civilizatiei umane”, a declarat Caldeira.

Lumea bionica

Biologia a intrat intr-un fel de renastere, de la descifrarea genomului uman, noi si noi tratamente fiind implementate pentru salvarea de vieti. Deja, lumea a vazut inimi mecanice, proteze pentru membre si organe artificiale, tehnologii care promit restabilirea sanatatii umane si prelungirea considerabila a vietii.

“Cea mai mare amenintare individuala este ‘furtul’ biologic. Acesta include totul, de la un genom al unui virus mortal, pana la introducerea unor informatii direct in creier, prin intermediul unui implant”, a spus Seth Shostak, astronom la Institutul Mountain View din California.

Poate ca oamenii vor dezvolta “o etica a implantului”, a declarat Jacob Haqq-Misra, climatolog la Institutul spatial Blue Marble.

Inteligenta artificiala

Oamenii de stiinta sunt impartiti cu privire la posibilitatea dezvoltarii computerelor inteligente. Va deveni HAL din filmul “2001: O odisee spatiala” o realitate? Autorul de SF Kim Stanley Robinson nu crede ca acest lucru se va intampla. “Un lucru pe care nu-l vom intelege niciodata este creierul uman”, a spus scriitorul.

Nu toti sunt insa de acord. Cercetatorul Seth Shostak e de parere ca oamenii nu au nevoie sa inteleaga detalii despre cum zboara pasarile pentru a construi avioane. Deci, de ce ar trebui ei sa inteleaga creierul pentru a dezvolta computere inteligente?

Inventatorul Ray Kurweil prezice ca realizarea acestor computere inteligente se va petrece in anul 2045.

Colonizarea sistemului solar

In anul 1969, oamenii au ajuns pe Luna. Peste cateva decenii, omenirea ar putea fi pe Marte. Si poate intr-o zi, Homo sapiens va cutreiera prin galaxie precum naveta Entreprise. La simpozion, discutia a ajuns la posibilitatea colonizarii sistemului solar, care ar putea salva omenirea de la distrugerea Pamantului.

“Unul dintre obiectivele de explorare a spatiului ar trebui sa fie gasirea unei planete, care sa nu plece de la zero, in cazul in care pe Pamant s-ar petrece un eveniment major”, a spus Steven Dick, astronom.

Cu toate acestea, in timp ce tehnologia pentru calatorii in spatiu exista, oamenii inca se bazeaza foarte mult pe un mediu similar celui de pe Pamant.

Descoperirea vietii extraterestre

Putine lucruri ar avea un impact atat de mare pentru umanitate precum descoperirea vietii in alta parte in Univers. Pentru prima data in istorie, omenirea este gata sa caute viata pe alte planete.

Misiunea Kepler a NASA a identificat mai multe sute de planete care orbiteaza la o distanta locuibila de stelele lor. Unii sceptici sustin insa ca daca ar exista viata, oamenii ar fi gasit-o pana acum.

Poate alte civilizatii care au dezvoltat tehnologia necesara colonizarii altor planete s-au anihilat deja. Sau poate acestea sunt mult mai inteligente decat omenirea. Oricare ar fi adevarul, daca viata ar exista in afara Pamantului, implicatiile pentru civilizatia umana ar fi enorme.

“Doar stiind ca exista acolo, aceasta ar insemna ceva foarte important din punct de vedere filosofic”, a spus Shostak.

ziare.com

Vezi si

Stresul termic dăunător pentru sănătate este în creștere în Europa

Europa se confruntă din ce în ce mai des cu episoade de căldură atât de …