Saturday , April 20 2024

Premieră medicală. Transplant reușit de rinichi de la porc modificat genetic la om

O echipă de chirurgi din SUA au transplantat cu succes unui om un rinichi crescut într-un porc modificat genetic, iar potrivit primelor date organul a funcționat normal, scrie New York Times.

Conform HotNews, rămân însă multe întrebări care trebuie să-și găsească răspuns în privința consecințelor pe termen lung. Transplantul a fost efectuat în cazul unui pacient în moarte cerebrală și a fost monitorizat doar 54 de ore. Cu toate acestea, experții au declarat că procedura este o etapă importantă în domeniu.

„Trebuie să știm mai multe despre longevitatea organului”, a declarat Dr. Dorry Segev, profesor de chirurgie de transplant la Johns Hopkins School of Medicine, care însă nu a fost implicat în cercetare. Cu toate acestea, a spus el, „acesta este un imens pas înainte. Este mare, mare lucru”.

Rinichiul transplantat a fost obținut de la un porc modificat genetic astfel încât să nu fie respins de corpul uman. Rinichiul a fost atașat unei persoane în moarte cerebrală, ventilată mecanic. Rinichiul, atașat la vasele de sânge din partea superioară a piciorului, în afara abdomenului, a început să funcționeze normal, producând urină și creatinină „aproape imediat”, potrivit dr. Robert Montgomery, directorul Institutului de Transplant Langone din New York, care a efectuat procedura în septembrie și a făcut-o publică acum.

Vezi si

Femeile singure mănâncă mai mult și mai prost. Cum le îndeamnă creierul spre alegeri nesănătoase

Un studiu recent realizat de UCLA Health din Los Angeles a scos la iveală o …