Tuesday , October 4 2022

Posibil leac gasit de cercetatori pentru bolnavii de cancer

acid

O echipă de cercetători a identificat o substanţă care face o specie de rozătoare să fie imună la cancer. Este vorba despre acidul hialuronic, iar descoperirea ar putea duce la dezvoltarea unor modalităţi de protecţie antioncologice la oameni.

Rozătoarele din specia Heterocephalus glaber – un fel de şoareci fără blană care trăiesc în galerii subterane – au o durată medie de viaţă surprinzător de lungă pentru astfel de animale şi se pare că sunt bine protejate împotriva cancerului, iar o echipă de cercetători a reuşit să identifice substanţa naturală aflată între ţesuturile acestor rozătoare care le oferă această imunitate.

Potrivit unui studiu prezentat de LiveScience.com, înţelegerea modului în care această substanţă – acidul hialuronic – le protejează pe rozătoare de dezvoltarea tumorilor canceroase ar putea conduce la dezvoltarea unor modalităţi de protecţie antioncologice la oameni.

Coordonatorul acestui studiu, Vera Gorbunova, profesor la departamentul de biologie al Universităţii Rochester din New York, a explicat că la animale, acidul hialuronic este un compus al matricei extracelulare (partea non-celulară a ţesutului) şi are proprietatea de a menţine celulele şi ţesuturile laolaltă. Această substanţă are şi rolul de a semnala şi controla creşterea anumitor celule, conform lui Andrei Seluanov, profesor asistent la aceeaşi universitate şi co-autor al studiului.

Cercetătorii au studiat culturi de celule prelevate de la aceste rozătoare şi au ajuns la concluzia că aceste mici mamifere subterane produc o formulă unică de acid hialuronic, cu masă moleculară mare, pe care au denumit-o HMW-HA. După îndepărtarea acestei substanţe, rozătoarele au devenit susceptibile la îmbolnăviri de cancer.

“Este o caracteristică unică acestei specii, aşa că este o descoperire extraordinară”, conform lui Seluanov.

Acidul hialuronic are şi proprietatea de a menţine ţesuturile flexibile. “Aceste rozătoare au nevoie de o bună elasticitate a pielii pentru că nu au deloc blană. Atunci când se deplasează prin tunelurile pe care le sapă este foarte important să nu-şi rupă pielea”, conform lui Seluanov.

Organismul uman sintetizează la rândul său acid hialuronic în mod natural, dar în cantităţi mult mai mici şi cu proprietăţi diferite faţă de cel sintetizat de aceste rozătoare.

Datorită proprietăţilor sale elastice, acidul hialuronic este folosit deja în medicină, cel mai frecvent în dermatologie, dar şi pe post de calmant pentru persoanele care suferă de artrită. Pentru viitor cercetătorii şi-au propus să verifice efectul HMW-HA asupra ţesuturilor canceroase umane.

“Suntem foarte încrezători că acest mecanism anticancerigen descoperit la aceste rozătoare poate fi aplicat şi în cazul oamenilor”,a subliniat Gorbunova.

Acest studiu este prezentat pe larg în ultimul număr al revistei Nature.

Vezi si

Depresia și diabetul zaharat

Asocierea sindromului depresiv la o boală cronică cum este diabetul are implicații clinice și socio-profesionale …