Thursday , April 18 2024

Poluantii chimici contribuie la îngrosarea arterelor

Un studiu suedez a stabilit în premier\ o leg\tur\ între poluan]ii chimici [i ateroscleroz\, o maladie caracterizat\ prin îngro[area arterelor care provoac\ boli cardiovasculare, informeaz\ AFP.
Se [tie de mult\ vreme c\ poluan]ii precum dioxinele, pesticidele [i policlorobifenilii (PCB, folosi]i ca uleiuri electroizolante în industria electrotehnic\) se acumuleaz\ în ]esutul adipos [i de-a lungul pere]ilor interni ai arterelor.
Îns\ studiul publicat în Environmental Health Perspectives este primul care a demonstrat o leg\tur\ între expunerea la ace[ti agen]i poluan]i [i riscul de ateroscleroz\.
Studiul, la care au participat 1.000 de suedezi din ora[ul Uppsala, a constat în m\surarea nivelului de poluan]i din sânge [i evaluarea st\rii de s\n\tate a arterelor cu ajutorul ultrasunetelor.
Autorii au stabilit c\ persoanele care aveau cel mai ridicat nivel de agen]i poluan]i în sânge aveau cele mai îngro[ate artere [i prezentau cele mai multe semne de acumulare de gr\simi pe pere]ii acestora.
“Concluziile arat\ c\ expunerea de durat\ la poluan]ii organici din mediu poate provoca ateroscleroz\ [i conduce la deces cauzat de maladii cardiovasculare”, a declarat profesorul Lars Lind, de la Departamentul de [tiin]e medicale din cadrul Universit\]ii din Uppsala.
“În Suedia [i în numeroase ]\ri din lume, multe dintre aceste substan]e sunt în prezent interzise, îns\ având în vedere c\ termenul lor de valabilitate este mare, ele pot fi înc\ prezente în mediu”, a spus profesorul Monica Lind, de la Karolinska Institutet, din Stockholm, unul dintre autorii acestui studiu.
“Inger\m ace[ti agen]i poluan]i din alimente, îi stoc\m în organism, iar nivelul lor cre[te în timp”, a mai spus aceasta.

Vezi si

Femeile dorm mai puțin și mai prost decât bărbații. Cercetătorii cred că au descoperit de ce

Femeile dorm mai puțin și mai prost decât bărbații. Cercetătorii spun că ceasul biologic al …