Thursday , April 18 2024

Pierderea în greutate pe termen lung poate fi dăunătoare pentru sănătate

Pierderea în greutate pe termen lung poate provoca apariţia unor boli precum diabet, hipertensiune şi artrită reumatoidă, potrivit unui studiu al cercetătorilor sud-coreeni, publicat în International Journal of Obesity şi preluat de Reuters.
Pierderea în greutate pe termen lung poate contribui la eliberarea în fluxul sangvin a unor compuşi poluanţi industriali, care de obicei sunt stocaţi în ţesuturile adipoase. În momentul în care grăsimile se descompun, în urma procesului de slăbire, aceşti compuşi ajung în fluxul sangvin, spune coordonatorul acestui studiu, Duk-Hee Lee, de la Kyungpook National University din Daegu, Coreea de Sud.
“Trăim sub influenţa puternicei dogme că pierderea în greutate este benefică întotdeauna, iar creşterea în greutate este dăunătoare. Însă credem că nivelul ridicat de substanţe poluante din fluxul sangvin poate afecta sănătatea umană în diverse moduri’, a spus Duk-Hee Lee.
Lee şi o echipă internaţională de cercetători au studiat 1.099 de voluntari din SUA şi concentraţiile a şapte compuşi din sângele lor. Ei au luat în considerare şi factori precum vârsta, sexul şi rasa.
“Odată eliberaţi în sânge, aceşti compuşi ajung la organele vitale”, au spus cercetătorii.
Persoanele care au pierdut cel mai mult în greutate pe parcursul a zece ani aveau cel mai înalt nivel de substanţe poluante în sânge – poluanţi organici persistenţi -, comparativ cu cei care au luat în greutate sau şi-au menţinut greutatea. Aceste substanţe pot provoca apariţia diabetului de tipul II, a hipertensiunii arteriale, a bolii coronariene ischemice, a artridei reumatoide etc.
Mai multe studii sunt necesare pentru a stabili dacă aceste efecte negative sunt mai mari decât beneficiile obţinute în urma pierderii în greutate, a spus Lee.
Poluanţii organici persistenţi sunt substanţe chimice persistente în mediu, care se bioacumulează prin lanţuri trofice şi reprezintă un risc din cauza efectelor adverse asupra sănătăţii oamenilor şi asupra mediului înconjurător. Printre aceştia se numără pesticidele, produsele chimice industriale – policlorobifenili, hexaclorobenzen -, hidrocarburile aromatice policiclice.

Vezi si

Femeile dorm mai puțin și mai prost decât bărbații. Cercetătorii cred că au descoperit de ce

Femeile dorm mai puțin și mai prost decât bărbații. Cercetătorii spun că ceasul biologic al …