Sunday , July 21 2024

Piele ”electronică” , care le oferă simţul tactil persoanelor cu membre amputate

 Oamenii de ştiinţă au inventat un tip de piele electronică care poate “vorbi direct cu creierul”, permiţând persoanelor cu membre amputate să aibă un simţ tactil asemănător celui uman prin intermediul membrelor protetice.

Pielea artificială revoluţionară este încorporată cu senzori de temperatură, presiune şi tensiune, care sunt convertiţi în semnale electrice, asemănător cu modul în care impulsurile nervoase comunică cu creierul.

Circuitul electronic portabil, cunoscut sub numele de e-skin monolit, a fost dezvoltat de o echipă de la Universitatea Stanford, care şi-a detaliat descoperirea într-un studiu publicat în revista Science, citat de Mediafax.

Zhenan Bao, de la Universitatea Stanford, care a fost unul dintre autorii principali ai studiului, a declarat că tehnologia de ultimă generaţie ar putea fi folosită şi pentru a simţi obiecte şi senzaţii în timp ce se controlează de la distanţă un membru robotic, potrivit Independent.

„Lucrăm de ceva timp la o piele electronică monolitică”, a declarat profesorul Bao. „Obstacolul nu a fost atât de mult găsirea unor mecanisme care să imite abilităţile senzoriale remarcabile ale atingerii umane, ci aducerea lor împreună folosind doar materiale asemănătoare pielii”.

Weichen Wang, doctorand în laboratorul lui Bao, a adăugat: „O mare parte din această provocare s-a redus la progresul materialelor electronice asemănătoare pielii, astfel încât acestea să poată fi încorporate în circuite integrate cu o complexitate suficientă pentru a genera trenuri de impulsuri asemănătoare nervilor şi cu o tensiune de funcţionare suficient de scăzută pentru a putea fi utilizate în siguranţă pe corpul uman”.

Un prototip al e-skin, care are grosimea unei bucăţi de hârtie, este primul care combină toate caracteristicile electrice şi mecanice dorite ale pielii umane într-o formă moale şi durabilă.

Echipa plănuieşte acum să crească scalabilitatea tehnologiei şi să dezvolte un cip implantabil care să permită comunicarea fără fir prin intermediul nervilor periferici ai corpului.

Alte cercetări recente privind pielea electronică s-au concentrat asupra roboticii, cu scopul de a oferi roboţilor feedback senzorial şi autocunoaştere fizică.

O echipă de la Universitatea din Edinburgh a prezentat la începutul acestui an un dispozitiv care oferă simţuri perceptive “similare celor ale oamenilor şi animalelor”.

Un studiu separat realizat în 2023 de inginerii de la Institutul de Tehnologie din California (Caltech) a prezentat un tip de piele artificială capabilă să detecteze substanţele chimice toxice, ceea ce ar putea permite roboţilor să detecteze orice, de la poluarea din râuri până la agenţi nervoşi şi pericole biologice. (Mediafax)

Vezi si

Tinerii care consumă zilnic două pahare cu băuturi carbogazoase, de două ori mai expuși cancerului

Tinerii care consumă două pahare cu băuturi carbogazoase în fiecare zi ar putea fi de …